Strip Turnhout


Knack-special viert 65 jaar ‘Suske en Wiske’

Het weekblad Knack wijdt een special aan de stripreeks ‘Suske en Wiske’, die dit jaar hun 65ste verjaardag vieren, en aan de 20 jaar geleden overleden Willy Vandersteen, de geestelijke vader van de populaire reeks. De bedenker van ‘Suske en Wiske’ kwam recent nog in het oog van de storm terecht door onthullingen over de antisemitische strips en cartoons die de jonge Vandersteen tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het pseudoniem Kaproen tekende. Ook aan die episode wordt aandacht besteed.

De Knack-special laat in een interview de drie dochters van Vandersteen voor het eerst samen herinneringen ophalen aan hun vader en legt zijn oor ook te luisteren bij Strip Turnhout-stichter Jan Smet, die ooit door Vandersteen zelf werd aangezocht om conservator te worden van een ‘Suske en Wiske’-museum. Wies Andersen gaat nader in op de poppenfilms die hij in de jaren ‘70 maakte, terwijl ook Merho herinneringen ophaalt aan zijn grote leermeester. Journalistiek veteraan Gaston Durnez vertelt in het themanummer hoe de strips van Vandersteen na de oorlog een niet te onderschatten wapen waren in de concurrentiestrijd tussen de Vlaamse kranten. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op de werking van Studio Vandersteen en brengen een aantal vakgenoten – Erik Meynen, Dirk Stallaert, die ook de cover tekende, Nix, Johan De Moor, Kim en Steve - hulde aan Vandersteen. 

De Knack Special over Willy Vandersteen is vanaf vandaag te koop in de krantenwinkel en kost €7,95.

7 October 2010, 11:03 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina