Strip Turnhout


Recensie

Essex County (Lemire)

In de bekroonde trilogie ‘Essex County’ brengt Canadees Jeff Lemire hulde aan zijn desolate geboortestreek uit de titel. In deze integrale versie, die in het najaar in het Nederlands verschijnt, worden de drie verhalen verweven tot een beklijvend beeld van enkele generaties gebroken dromen en gemiste kansen, maar ook gerecycleerd optimisme en rurale hartelijkheid. Lemire stuurt nog het meest een krop naar de keel – die daar wel even blijft zitten – met het verhaal van een zachte vernieling over twee broers die een onaantastbaar hockeyduo vormen, maar wiens wegen zich pijnlijk (en) abrupt scheiden. Het eerste en derde verhaal roepen, ook in lengte, het mentale beeld van een muzikale pro- en epiloog van een klassiek stuk op. Lemires discrete verhaalritme vindt bovendien een perfecte bondgenoot in zijn tedere lijnvoering.

Kort door de bocht zou men kunnen stellen dat er uit Noord-Amerika twee soorten strips komen: die van het bovennatuurlijke epos, en die van de eerlijke kwetsuur. ‘Essex County’ is van de tweede soort. (KVR)

Jeff Lemire
‘Essex County’, Top Shelf, 512 blz., € 49.95.
(Engelstalig)
****

28 November 2010, 22:20 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina