Strip Turnhout


Recensie

Fagin de Jood (Eisner)

We kennen Fagin de jood uiteraard van het boek en de film ‘Oliver Twist’: de sluwe, gluiperige leider van een bende jonge diefjes die Londen onveilig maken. Hij is ongetwijfeld een van de meest kleurrijke figuren die onder de pen van Charles Dickens vandaan zijn gekropen, en dat wil wat zeggen. Maar Will Eisner (1917-2005) vond dat Fagin, en bij uitbreiding de joden in het algemeen, bij de voorstelling van deze figuur onrecht was aangedaan. Om dat goed te maken kon hij uiteraard maar een ding doen: de man zijn eigen verhaal laten vertellen. Fagin vertelt zijn leven aan Dickens zelf, in een lange flashback, en wel op het ogenblik dat hij in een cel ligt te wachten om te worden opgehangen.

Het cliché ‘meesterlijk’ moet toch nog maar eens dienen om de  vertel- en tekenstijl van Eisner (zelf van joodse komaf) te typeren. Elke pagina, elke strook, elk plaatje oogt dynamisch. Als geen ander weet hij beweging in beeld te brengen. Als Bill Sikes op pagina 95 met de ene hand Nancy bij de strot grijpt en met de andere Fagin een oplawaai verkoopt, dan beweegt er wat. Eisners grafiek heeft de spontaneïteit van een schets, maar evengoed het detail van een doorgewerkte tekening. De dynamiek komt ook van de variatie die in de bladverdeling zit: hij mengt klassieke stroken met paginagrote tekeningen, kadertjes met losse, aflopende plaatjes, groot met klein, en dat alles zonder dat het warboel wordt. Ik houd veel van Will. (IV)

Will Eisner
‘Fagin de Jood’, Atlas, 118 blz., €18,95.
****

28 November 2010, 22:25 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina