Strip Turnhout


Recensie

Sin City 2: een moordvrouw (Miller)

In ‘Sin City’ brengt Miller ons de boze boodschap in zeven delen: in de Zondige Stad vermorzelt het meest harteloze über-krapuul – politici en superrijken– het zwakkere uitschot mét een hart en geweten. Deprimerend vaak lukt dat, heel af en toe niet.

In deel 2, ‘Een moordvrouw’ waarschuwt hij ons voor een derde categorie über-krapuul waar we politiek correct aan voorbijgingen: fatale vrouwen. Dame in kwestie Ava roept de hulp in van haar ex Dwight, maar rekent eigenlijk op zijn gebrekkige zelfbeheersing in functie van haar gewetenloos plan.

In Millers universum heeft de strip noir een lijn speed gesnoven, schrijven Tarantino en Schwarzenegger  de dialogen, drenkt men de drukinkt in gitzwarte humor, en wordt het clair-obscur van de negende kunst naar een majestatisch orgelpunt gebracht. De keuze van de uitgever om de pagina’s in de Nederlandse vertaling te satineren begrijpen we daarom niet helemaal. Het verplaatst het accent in Millers grafiek van donker naar licht, en filtert zodoende ’s mans virtuositeit een beetje weg. Dat zet extra in de verf dat zelfs ogenschijnlijk louter technische keuzes een weerslag hebben op beeld en verhaal. (KVR)

Frank Miller
‘Sin City 2: een moordvrouw’, De Vliegende Hollander, 206 blz., €14.95.
***

23 November 2010, 22:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina