Strip Turnhout


Recensie

Jimmy Corrigan. De slimste jongen ter wereld (Ware)

Chris Ware is een van die geniale stripauteurs die op eenzame hoogte, waar de lucht erg ijl wordt, als een volwassen berggeit nog ongeziene capriolen uithaalt met het medium strip. Eenzaam is het ook in zijn strips. Jimmy Corrigan is níet de slimste jongen ter wereld uit de titel, maar een sociaal getroebleerde jonkman, die nog steeds bij zijn moeder inwoont en uit zijn vastgeroest evenwicht wordt gebracht door de nakende ontmoeting met zijn vader. Die heeft hij sinds zijn kindertijd niet meer gezien. Bij uitbreiding kan ‘Jimmy Corrigan’ gelezen worden als een aanklacht tegen de emotionele vervlakking die steeds op de loer ligt bij een groot segment van de Amerikaanse suburbane middenklasse.

Grafisch en verteltechnisch experimenteert Ware er intussen duchtig op los: illustraties, diagrammen, puzzels, indexen, zoekplaatjes… Ze vervormen Wares stijl, die het midden houdt tussen Hergé’s klare lijn en Ever Meulens atoomstijl, tot een misselijke makende caleidoscoop van het afgrijselijk vlakke emotionele leven van de hoofdpersonages. Het medium op zijn best in de handen van een meester. (KVR)

Chris Ware
‘Jimmy Corrigan. De slimste jongen ter wereld’, Oog&Blik, 380 blz., €34.90.
*****

23 November 2010, 22:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina