Strip Turnhout


Recensie

Slapend Kasteel (Medley)

Sprookjes blijven een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers.  Vaak proberen die hun verhaal aan te passen aan de moderne lezer.  Dat geldt niet voor Linda Medley.  Voor ‘Slapend Kasteel’ weefde ze elementen uit bestaande sprookjes met haar eigen verhalen door elkaar tot een nieuwe, bruisende wereld die je als lezer keer op keer verbaast.  Wat begint met een zwanger prinsesje dat haar toevlucht zoekt in het kasteel van Doornroosje voert je al snel langs watergeesten, pratende paarden, tovenaars en sterke vrouwen.  Met baarden.

Medley’s tekeningen houden het midden tussen Anton Pieck en Charles Vess.  Haar wereld wordt bevolkt door figuren die je ook wel eens op middeleeuwse feesten ziet, en ook haar locaties zijn eerder “typisch” en “pittoresk” dan historisch juist, maar dat is ook niet de bedoeling. Bovendien weet Medley haar hele eigen wereld in de hand te houden : elk detail klopt en heeft zijn functie in haar tekeningen die rijk en overvloedig zijn, maar nergens druk en gejaagd.

Medley maakte met ‘Slapend Kasteel’ een lekker dik, meeslepend boek, met een verhaal dat meandert langs allerlei figuren en situaties, zoals het hoort bij een goede vertelling.  Daarnaast is het ook een van de weinige strips waarin zelfbewuste meisjes hun weg door de wereld zoeken.  Een aanrader (en ook voor jongens). (WL)

Linda Medley
‘Slapend Kasteel’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 457 blz., €29,90.
****

23 November 2010, 22:47 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina