Strip Turnhout


Recensie

Ronson Inc.1: De afrekening (Oosterveer & Ritstier)

Het heropgestarte Eppo, Nederlands tweewekelijks stripmagazine, is ondertussen al aan zijn tweede levensjaar toe. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen, zeker wanneer blijkt dat het eerste verschijningsjaar heel wat nieuwe reeksen heeft opgeleverd in het Nederlandse striplandschap. Een van de peilers van het stripblad is ‘Ronson Inc’, een westernreeks van de hand van de onafscheidelijke compagnons Willem Ritstier en Minck Oosterveer. Hun samenwerking leverde in het verleden al goede strips op als ‘Nicky Saxx’ en ‘Trunk’ .

Hun westernreeks speelt zich af in het mijnstadje Dalbart en focust op het detectivebureau Ronson Inc., een clubje van zeer kleurrijke personages die net een haartje beter zijn dan het geboefte dat ze moeten opsporen. Het gerenommeerde detectivebureau Pinkerton is echter niet opgezet met de concurrentie. De strijd tussen de twee bureaus wordt op bloederige wijze uitgevochten. Oosterveer en Ritstier slagen er in een avontuurlijke, rauwe western in strakke kaders aan te bieden. Het tekenwerk van Oosterveer swingt nog niet helemaal de pan uit, een euvel dat vermoedelijk aan het strakke werktempo ligt, wat soms vreemde gezichtsuitdrukkingen geeft en knappe madame Diane eerder een body-builderslichaam. Het verhaal dat ons van de ene na de andere actiescène stuurt, bezit net genoeg mysterie om het boeiend te houden. Niet van het kaliber van de uitstekende televisiereeks ‘Deadwood’, die de auteurs als voorbeeld namen maar het riekt er al vast naar. Een westernreeks met potentie.  (KM)

Minck Oosterveer & Willem Ritstier
’Ronson Inc.1: De afrekening’, Don Lawrence Collection, 48 blz., €7,95.
**

28 November 2010, 22:33 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina