Strip Turnhout


Fokke & Sukke wandelen de wereld van Donald Duck binnen

Voor het boek 'Fokke & Sukke kunnen het niet alleen' werkten de makers van de strip al samen met andere stripmakers. Nu wandelen de twee personages de wereld van Donald Duck binnen.

Mag je een strip maken waarin personages bedacht door andere tekenaars mekaar ontmoeten? De kans lijkt klein, maar de Nederlandse stripmaker Pascal Oogst waagt het er toch op, en laat Fokke en Sukke de wereld van Donald Duck binnenwandelen. Het levert een ontmoeting op tussen een paar van de populairste getekende figuurtjes bij onze noorderburen. Om problemen met de bedenkers van de figuren te vermijden werd de strip niet volledig uitgewerkt, maar heeft hij het uitgegeven als een door een scenarist uitgewerkt, wat uitgeschetst scenario – zoals het normaal gesproken naar de tekenaar vertrekt. Het boek is dit weekend enkel te koop op de kunststripbeurs in Utrecht.

De inhoud laat zich als volgt samenvatten: Er zijn grote problemen in Duckstad en Donald Duck is verdwenen! In wanhoop zoeken de Duckstadbewoners hulp in onverwachte hoek: Fokke & Sukke! Als de Nederlandse kranteniconen in Duckstad belanden, hebben ze daar al hun wereldwijsheid nodig om een mysterie te ontrafelen dat de Disneyfiguren boven de pet is gegroeid. Daarnaast moeten de eend en de kanarie leren dat in ouderwetse stripavonturen van meer dan één plaatje andere regels gelden dan in de actuele cartoons die ze gewend zijn. Leeft Donald nog? Wie is de meesterschurk die achter de schermen aan de touwtjes trekt? En waarom doet een onbekend stripkonijn alsof híj de hoofdrolspeler van het verhaal is?

De strip kreeg als titel mee ‘F&S in: Terug naar Duckstad’, en heeft officieel het konijn Harold Hops als hoofdpersonage. Een eerdere uitgave van deze strip was al te koop tijdens het jaarlijkse Stripspektakel in Kampen in augustus 2010, nu komt er een veel uitgebreidere versie, die op 6 november wordt aangeboden tijdens de Kunststripbeurs in Utrecht. De maker, Pascal Oost, werkte jarenlang als redacteur van het weekblad Donald Duck. Daarna is hij begonnen als freelance stripschrijver en vertaler, hij werkte onder meer voor Bobo, Taptoe en andere jeugduitgaven. Hij schreef verhalen voor onder meer Jan Wesseling, Daan Jippes, Wilma van den Bosch en verschillende Nederlandse Disneystriptekenaars.

“Kan dit zomaar?”, is de vraag die Oogst zich stelt. “Mag iedereen zomaar een strip maken waarin Fokke en Sukke avonturen beleven in Duckstad? Geen idee. Thom Roep – de hoofdredacteur van het weekblad Donald Duck – heeft de eerste druk met plezier gelezen en meldde dat hij het leuk vond. Jean-Marc van Tol – één van de makers van ‘Fokke & Sukke’ – vond dat dit soort dingen gewoon gedaan moesten worden en was benieuwd naar het resultaat.”

3 November 2010, 10:51 admin

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina