Strip Turnhout


Recensie

Neil Young’s Greendale (Dysart & Chiang)

In 2003 brachten Neil Young en zijn Crazy Horse een conceptplaat uit rond een fictief stadje Greendale. Hoewel de sfeer van de plaat op muzikaal vlak baadde in zweterige jeansbroeken en flanellen ruiten hemden, zette Young tekstueel alle zeilen bij en dompelde hij ons onder in een verhaal vol ecologie en magisch realisme. Beide componenten vinden we ook terug in de stripversie van deze cd. Scenarist Dysart is trouwens niet de eerste de beste. Naast zijn hoog aangeslagen eigen stripwerk ‘Unknown soldier’  en ‘Violent Messiahs’ werkte hij ook mee aan Mignola’s ‘Hellboy’ en pende hij verhalen voor een graphic novel rond would-be  skatergirl  Avril Lavigne en een multimediaproject rond ‘Conan’. In deze Greendale knoopt hij de rafeltjes van het originele Greendalegegeven aan elkaar en maakt hij er een vlotte, zij het ietwat zweverige vertelling van, die de geest van mei ’68 uitademt tegen 300 ‘miles an hour’! Chiang werkte haast 2 jaar aan deze ‘enviropocalypse’ en weet in zijn tekeningen een juiste balans te vinden tussen mysterie en commercie. (MS)

Joshua Dysart & Cliff Chiang
‘Neil Young’s Greendale’, Vertigo, 160 blz.,  €19.99. (Engelstalig)
****

5 December 2010, 07:45 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina