Strip Turnhout


Recensie

Happy! (Urasawa)

Naoki Urasawa wordt ook in Vlaanderen erg gesmaakt. Reeds drie van zijn manga’s zijn vertaald: ‘Monster’, ‘20th Century Boys’ en ‘Pluto’. Deze drie reeksen vormen zijn recentste werk, maar sinds kort kunnen we in het Frans ook het wat oudere ‘Happy’ lezen.

Miyuki Umino is 17 jaar en zorgt na de dood van haar ouders voor haar zusje en haar twee jongere broertjes. Het is financieel moeilijk om rond te komen maar het meisje doet haar best en al bij al vormen ze een gelukkig gezinnetje. Maar dan begint een lange nachtmerrie voor Miyuki… Blijkt dat haar oudere broer een schuldenberg van maar liefst 250 miljoen yen met zich meetorst – omgerekend zo’n 2 miljoen euro. Wanneer haar broer verdwijnt zijn het niet de banken die aankloppen bij Miyuki, maar wel een criminele organisatie die Miyuki in de prostitutie wil duwen.

‘Happy’ is een heel ander type manga dan de manga’s van Urasawa die in het Nederlands verschijnen. Qua plot weegt het veel lichter, maar de sfeer is bij momenten even grimmig en hard als in ‘Monster’. Gelukkig zit er ook een gezonde dosis humor in de manga die voor het nodige evenwicht zorgt. Het verschil met recentere werk van Urasawa kon nauwelijks groter, maar toch blijft de reeks overeind. En dat zegt al veel. (KS)

Naoki Urasawa
‘Happy!’ (drie delen verschenen), Panini Comics, 224 blz., €10,25.
(Franstalig)
****

5 December 2010, 11:17 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina