Strip Turnhout


Recensie

W817 23: Het ei van Fabergé (Leemans, Swerts & Vanas)

‘Waspoederstrips’ worden ze wel eens denigrerend genoemd. Een totaal foute omschrijving voor een strip die gelinkt is aan een tv-reeks en zo met een beetje geluk kan meesurfen op hoge kijkcijfers. De auteurs van dit soort strips, in casu de ‘W817’-strip gebaseerd op de gelijknamige Ketnetreeks, prefereren de term ‘mediastrips’. Een juistere woordkeuze die de lading veel meer dekt, lijkt me. Ouders die hun kinderen verbieden dit soort beeldverhalen te lezen, omwille van regels ooit opgesteld door culturele fatsoensrakkers, voorkomen daarmee dat hun oogappels kennismaken met een prima jeugdreeks die spanning en humor hoog in het vaandel draagt. In het 23ste album ‘Het ei van Fabergé’, vinden we onze vrienden van de ‘W817’-club terug op het Engelse platteland. Ze logeren er in een cottage bij miss Marbel, een lief oud dametje met herkenbare naam die het ei van Fabergé op haar kast staan heeft. Wat dat ei juist is, wordt op deskundige en zeer educatieve manier in het album uitgelegd. Maar dat het veel geld waard is, durven we hier wel meteen mee te geven. En dat er een stel boeven op aast mag geen verrassing heten. Het nieuwe ‘W817’-album van Wim Swerts, Luc Vanas en Hec Leemans (ook bekend van ‘FC De Kampioenen’) sleept de jeugdige lezer vanaf de eerste bladzijde mee in een avontuur met een happy end waarin slapstick, woordhumor, actie en reactie de link met de tv-serie meteen doet vergeten. Zoals al vermeld. Een prima jeugdstrip. Mocht er dan toch een eventueel kleine link zijn met waspoeder, dan is het toch van een verdomd goed merk, dat zelfs de hardnekkigste, cultureel correcte vlekken witwast. (KM)

Hec Leemans, Wim Swerts & Vanas
‘W817 23: Het ei van Fabergé’, Standaard Uitgeverij, 32 blz., €5,25.
***

5 December 2010, 07:06 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina