Strip Turnhout


Recensie

De terugkeer (Heuvel & van der Rol)

Het begin van ‘De terugkeer’ geeft te denken, wegens wel erg hals over kop. Een bejaarde man brengt het juwelenkistje van zijn overleden echtgenote naar zijn nichtje. Er valt een brief uit; die blijkt van het Indonesische meisje te zijn waar oom vijftig jaar geleden verliefd op was. Drie plaatjes verder zitten we al op het vliegtuig om de ouwe vlam te gaan zoeken. Slik.

Van dan af wordt het allemaal geloofwaardiger, en dat mag ook wel in een educatieve strip. De bedoeling is de jeugd iets bij te brengen over de Nederlandse koloniale geschiedenis. De spanningen tussen Nederlanders en Indonesiërs worden goed in de verf gezet , en het boek gaat uitgebreid in op de  donkere passage van de Japanse  bezetting van Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De honger, de wreedheden, het onmenselijk harde werk in de kampen, het levert interessante lectuur op, en natuurlijk behoorlijk wat meer: de boodschap dat we dit met z’n allen niet en nooit mogen vergeten.

Eric Heuvel gaf eerder al beeldrijke geschiedenislessen over fout zijn en verzet in de oorlog (De ontdekking) en over de Jodenvervolging (De zoektocht). Hij hanteert kundig de klare lijn, en is bij momenten zeer Hergé. (IV)

Eric Heuvel en Ruud van der Rol
‘De terugkeer’, L, 64 blz., €17,95.
***

5 December 2010, 15:42 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina