Strip Turnhout


Recensie

Laatste pompstation voor de snelweg (Mako, Daeninckx & Pagan)

De achterflap van ‘Laatste pompstation voor de snelweg’, de bewerking van de policier van Hugues Pagan door Mako en Didier Daeninckx, belooft een spannend verhaal over politiek en intrige, waarbij een eenzame rechercheur op zijn eentje het systeem aanpakt. In het kort: dit boek is niets van dat alles.

Door een traumatiserend voorval tijdens één van zijn opdrachten is de naamloze hoofdfiguur uit dit verhaal elke motivatie en zin in zijn werk of in zijn leven in het algemeen, kwijt. Hij heeft ruzie met iedereen in zijn omgeving, drinkt zich elke avond lazarus en slaagt er niet in een volwassen relatie vol te houden. Als hij betrokken wordt bij de zelfmoord-of-toch-niet van een belangrijk politicus, gaat het van kwaad naar erger.

Om de plot is het dit boek blijkbaar niet te doen. Het bovenstaande kon ik eerlijk gezegd pas plaatsen dankzij de flaptekst. Het boek zelf is een lange, onafgebroken kankertirade op alles wat beweegt, waarbij het hoofdpersonage ook zichzelf niet ontziet. Alles laat onze held Siberisch, hij heeft “overal maling aan”. En bovendien spreekt hij nog een soort namaak-stoer taaltje, of zouden kerels in het milieu het echt over “jokers”, “blaffers” of “aftaaien” hebben?

De tekeningen van Mako zijn onbehouwen, maar passen wel in het genre. Jammer genoeg kunnen ze het boek niet redden. (WL)

Mako/Daeninckx/Pagan
‘Laatste pompstation voor de snelweg’, Casterman, 98 blz., €18.
**

5 December 2010, 18:27 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina