Strip Turnhout


Recensie

Joviale Hamster en zijn vrolijke, vrolijke vrienden (Gotlib)

Heel fijn van de Casterman-imprint Glad IJs om niet alleen nieuwe humorstrips uit Frankrijk op de markt te brengen, maar om ook aan de klassiekers te denken. Zoals aan deze scoutstrip van Marcel Gotlib. In een vorig Nederlandstalig leven heette hij nog Hamster Joviaal, nu gaat hij door het leven als Joviale Hamster. Er zal wel een reden voor zijn.

Zelden zal er een meligere strip gemaakt zijn als deze. Joviale Hamster is de leider van een stelletje gedegenereerde scoutjes, één meisje en twee jongens. De kwaliteiten van Joviale Hamster als leider zijn beperkt, als hij al principes heeft zijn ze vrij gemakkelijk aan het wankelen te brengen (bijvoorbeeld door een vrouw) en zijn gedachtewereld is enigszins eufemistisch geperverteerd te noemen. Bovendien is ook zijn onnozelheid groot. En de cocktail van dat alles, op een vrij drukke, Gotlibiaanse manier in beeld gebracht en met vaak ellenlange tekstblokken, werkt. Fijnbesnaard is het allemaal niet, maar u schiet gegarandeerd een paar keer hardop in de lach. (MG)

Gotlib
‘Joviale Hamster en zijn vrolijke, vrolijke vrienden’, Casterman/Glad IJs, 36 blz., €9,80.
****

5 December 2010, 09:25 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina