Strip Turnhout


Recensie

Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven (Stok)

De eerste binnenpagina van ‘Over de levensgenieter’ lijkt verdacht veel op de omslag van Stok’s vorige strip, ‘Dan maak je maar zin’. Geen toeval: in dat boek besteedde ze ruime aandacht aan het overlijden van haar schoonbroer. Haar gedachten daarover zijn nu wat bezonken, en verwerkt tot dit opmerkelijke prentenboek.

De voorbije jaren heeft ze zich op zowat alle mogelijk opvattingen over de zin van het leven, en het einde ervan gestort. Klassieke filosofen als Epicurus en Seneca of Oosterse filosofen als Zhuang Zi worden ruim geciteerd, vaak voorzien van woordeloze illustraties – zoals de prachtige cover. In de passages die meest aan een traditionele strip doen denken, geeft Stok haar eigen interpretatie aan, waardoor de opeenvolging van visies nog net verteerbaar blijft. Een geslaagd experiment. (WLE)

Barbara Stok
‘Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven’, Nijgh & Van Ditmar, 48 blz., €15.
***

5 December 2010, 16:01 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina