Strip Turnhout


Recensie

Moeder, kom thuis (Hornschemeier)

In zijn debuut ontleedt Paul Hornschemeier op een haast klinische manier de gevolgen van zelfdoding van een familielid op de nabestaanden. Thomas Tennant verliest zijn moeder en gaandeweg ook zijn vader, die het schuldgevoel voor de zelfdoding van zijn vrouw niet kan verwerken. Hornschemeier slaagt er in om dit geladen verhaal om te zetten in een strip die desondanks nergens bezwijkt onder het gewicht van de loodzware thematiek.

Zijn werk is duidelijk geïnspireerd door dat van een Chris Ware of Daniel Clowes. Ook zijn hoofdpersonages zitten boordevol onverwerkte trauma’s en delen deze met de lezer. Visueel kiest Hornschemeier voor een stijl die schatplichtig is aan diezelfde Ware, evenwel zonder de extreem maniëristische perfectie van diens werk.

‘Moeder, kom thuis’ is eenvoudig van opzet maar overtuigt toch, ondermeer door de experimenten met de beeldtaal die het album fris en speels houden en behoeden voor de donkere zwartgalligheid. ‘Moeder, kom thuis’ was in 2003 het debuut van een groot talent. Sindsdien publiceerde hij ondermeer nog ‘The Three Paradoxes’ en de bundel ‘Let us be perfectly clear’. Beide komen wat ons betreft zeker in aanmerking voor een vertaling. (MB)

Paul Hornschemeier
‘Moeder, kom thuis’, Atlas, 128 blz., €19,90.
****

5 December 2010, 07:01 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina