Strip Turnhout


Recensie

Dichter in de massa (Van de Perre)

Een strip voor allen en voor niemand, zou Nietzsche schrijven. Nietzsche was een inspiratiebron voor de grote dichter Rainer Maria Rilke. Rilke schreef naast zijn gedichten welgeteld één roman, ‘De aantekeningen van Malte Laurids Brigge’. Het eerste deel van die roman neemt stripschilder Gerolf Van de Perre (‘Steenstof’, ‘Huishulp’, ‘Het graf van de keizer’) als vertrekpunt voor een reflectie over de oppervlakte van de kunst en wat eronder zit, tonen en verbergen, zichtbaar en onzichtbaar, spiegelen en weglaten.

Zijn impressies, die Rilkes woorden op een verbluffend conforme wijze vergezellen, evoceren de grote sequentiële kunst van Hogarth of Ernst, hoewel ze grafisch niet meteen verwant zijn. Daarom, wat zich al langer fluisterend aandiende, is in dit boek pertinent: het materiële formaat van de strip is te beperkend om de volle proporties van Van de Perres werk over te brengen. En wie heeft er een boodschap aan zo’n ‘moeilijke’ beeldroman, vraagt u? Het antwoord daarop vindt u in de eerste zin van deze recensie. (KVR)

Gerolf Van de Perre
‘Dichter in de massa’, Atlas, 182 blz., €22,50.
***

5 December 2010, 15:21 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina