Strip Turnhout


Recensie

Terug naar Johan (Van De Pol)

Er kwam een periode aan die tot de fijnste in een mensenleven behoort”, zegt Van De Pol halverwege in ‘Terug naar Johan’. Hij heeft het over zijn eerste vriendinnetje. Het is moeilijk hem tegen te spreken, maar die periode waarover hij het heeft, de puberteit, heeft bij hem duidelijk voor ook verwarring gezorgd. Zijn jeugdvriend Johan begint zich blijkbaar meer in kevers en kapotte radio’s te interesseren, maar de jonge Michiel heeft door die zoektocht naar dat eerste vriendinnetje wel wat anders aan zijn hoofd.

Van De Pol doet een heel geloofwaardig relaas van hoe twee vrienden uit elkaar groeien. Dat hij alle opmerkelijke feiten zoveel jaar later zo gedetailleerd te kan weergeven, doet vermoeden dat er lang aan dit verhaal is gesleuteld. Gelukkig hangt er nooit een zweem van valse nostalgie boven. ‘Terug naar Johan’ is mooie terugblik op een afgesloten periode. (WLE)

Michiel Van De Pol
’Terug naar Johan’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 120 blz., €14,90.
****

5 December 2010, 10:51 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina