Strip Turnhout


Recensie

Dodenwake (Muller, Lereculey & Pieri)

Blijkbaar hebben stripauteurs tegenwoordig een onbedwingbare neiging om de klassieke Russische literatuur tot op het bot te fileren. Zo kregen we pas nog een quasi onleesbare adaptatie van Boelgakovs ‘De meester en Margarita’ door Klimowski en Schejbal, nu waagt scenariste Muller zich aan een eigen versie van Nicolaj Gogols griezelkortverhaal ‘Viy’.

De filosofiestudent Thomas Brutus is uitgekozen om drie nachten lang te waken bij het lijk van een mooie, jonge vrouw. Wat de man allemaal meemaakt in dat afgelegen Oekraïense kerkje, is pure Stephen King  avant la lettre.  De hertaling van het oorspronkelijke verhaal stormt in een rotvaart naar een bloedstollende ontknoping. en laat je als lezer wat verdwaasd achter.

Lereculey liet bij zijn Arthurepos (samen met David Chauvel) al zien dat hij in een heel persoonlijke stijl een verhaal in beeld weet te brengen en  ook hier kwijt hij zich voortreffelijk van zijn taak. De knappe inkleuring van Pieri zet de lugubere sfeer nog eens extra in de verf.

Nog dit jaar zou er ook een verfilming van dit verhaal moeten verschijnen. Gezien het recente succes van soft-horrorfilms à la ‘Twilight’ zou dit wel eens een zoveelste schot in de griezelroos kunnen zijn. (MS)

Martine Muller, Jerôme Lereculey & Lorenzo Pieri
‘Dodenwake’, Silvester, 48 blz., €16,95.
***

5 December 2010, 08:26 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina