Strip Turnhout


Recensie

Auguria (Nuyten)

Peter Nuyten? Ook nooit van gehoord? Toch is de man al meer dan 10 jaar een vaste medewerker van Studio  Jan Kruis en zorgt hij er dus mee voor dat er nog regelmatig een nieuwe ‘Jan, Jans en de kinderen’ op het grote publiek losgelaten wordt. In deze one-shot rond een opstand van de Batavieren tegen de Romeinse bezetting, gaat de man echter een totaal andere toer op. Voor de Nederlanders is deze thematiek ruwweg te vergelijken met de in België razend populaire avonturen van ‘onze’ Ambiorix, maar voor de doorsnee Vlaming is dit alles tamelijk ver van de slaapstee.

Nuyten laat in dit album zien dat hij een begenadigd tekenaar is en hij heeft zich uitermate goed gedocumenteerd door onder meer enkele  klassiekers van Tacitus en Suetonius te herlezen. Probleem is dat de man geen erg vlotte verteller is en veel te veel informatie op een pagina wil proppen. Dit leidt bijgevolg tot overvolle tekstballons à la Jacques Martin, die dan ook nog vaak in schabouwelijk Nederlands gesteld zijn. Nuytens oorspronkelijke opzet om het verhaal te spreiden over drie albums had misschien een betere optie geweest, want nu loop je als lezer verloren in een doolhof van feit en fictie. Alex, kom terug, alles is vergeten en vergeven! (MS)

Peter Nuyten
‘Auguria’, Silvester, 72 blz., €16.95.
**

5 December 2010, 08:05 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina