Strip Turnhout


Recensie

Oorlog en Vrede (Tolstoj)

Manga, de Japanse strip, is rijk aan genres, thema’s en onderwerpen. Over alles bestaat er wel een manga. In het Nederlands zien we slechts het topje van de ijsberg van de diversiteit die manga te bieden heeft. De traditionele uitgeverijen Kana en Glénat krijgen nu hulp uit onverwachte hoek. Uitgeverij EPO start immers een nieuwe collectie “Graphic Classic”, mangaversies van klassiekers uit de literatuur en de non-fictie.

‘Oorlog en Vrede’ mocht de spits afbijten, de klassieker van Leo Tolstoj. Vijftienhonderd pagina’s literatuur gebundeld in tweehonderd mangapagina’s, en toch slagen de makers erin de krachtlijnen van Tolstojs oeuvre niet over het hoofd  te zien. Tolstojs mantra dat de geschiedenis niet wordt bepaald door leidinggevende veldheren of machtige politici, of zijn ideeën over de plaats van gewone individuen in de geschiedenis, zijn ook in deze mangaversie nooit ver weg.

‘Oorlog en Vrede’ leest als een trein en vormt een prima introductie tot Tolstojs meesterwerk. De kans bestaat dat je na het lezen van deze manga ook het origineel van naderbij wil bekijken. En dat is altijd een goed teken.


Leo Tolstoj
‘Oorlog en Vrede’ (one-shot), EPO, 192 blz., €18,50.
****

5 December 2010, 15:45 admin
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina