Strip Turnhout


Recensie

Sjanghai 1: Het Regenkind (Mariolle en Tisseron)

Strips over het Verre Oosten. Ondanks de recente toevloed van manga blijft de gemiddelde Europeaan schijnbaar problemen hebben om zich in te leven in de exotische couleur locale. Deze ‘Sjanghai’ gaat hier jammer genoeg geen verandering in brengen. Scenarist Mariolle (in La Douce France redelijk populair met zijn reeks ‘Pixie’) legt de focus op het begin van de 20ste eeuw, een op zich boeiende periode, aangezien China hier op een belangrijk keerpunt in zijn geschiedenis staat: de overgang van keizerrijk naar volksrepubliek. Hoewel dit aspect zijdelings aangehaald wordt, ligt de nadruk nog maar eens op opium en Chinese maffia, iets waar Hergé in 1946 nog mee scoorde, maar wat nu echt wel herkauwde oude koek is. Moest de auteur er nu nog een meeslepend en coherent verhaal van weten te maken, hadden we dit nog met de kimono der liefde kunnen bedekken, nu kunnen we alleen maar stellen dat  hij niet geslaagd is in zijn toch wel ambitieus opzet.

De onbekende Tisseron bewijst met zijn covertekening dat hij schoon kan tekenen en ook zijn binnenwerk begint vrij sterk. Gaandeweg vermindert echter de kwaliteit en begint zijn flou artistique serieus op de zenuwen te werken. De tijd dat we bij het gele gevaar aan China dachten en niet aan hepatitis, is alweer even voorbij. (MS)

Mathieu Mariolle en Yann Tisseron
‘Sjanghai 1: Het Regenkind’, Glénat, 56 blz., €15,50.
**

5 December 2010, 20:35 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina