Strip Turnhout


Recensie

De Geschiedenis van Tom Jones (Bouden)

Onder de uitgeversnaam Nouga geeft Brugs stripauteur Tom Bouden sinds jaar en dag albums in eigen beheer uit. Bouden was in de jaren ’80 en ’90 één van de voorlopers van de huidige golf graphic novel-auteurs en tevens de eerste vertegenwoordiger van de homo-erotische strip in Vlaanderen. Hij werkt ook vaak mee aan reeksen als ‘W817’, ‘FC De Kampioenen’ of ‘En Daarmee Basta!’. Met ‘Tom Jones’ wilde hij Henry Fieldings schelmenroman uit 1749 omvormen tot een eigentijdse en pikante variant. Bouden verplaatst het verhaal naar het huidige Engeland, maar behoudt wel de ondeugende toon van het origineel. Tom Jones is een vondeling die opgevoed wordt binnen het rijke gezin Allworthy maar ondanks alle onrecht dat hem aangedaan wordt, toch uitgroeit tot een held met een weliswaar buitenmatig libido.

Het minpunt van deze striproman is wat ons betreft de statische tekenstijl die bovendien overladen wordt met grote tekstballonnen en van wel erg grijzige tinten voorzien werd. Het dynamische verhaal blijft zo steken in een klassieke opeenvolging van droge scènes. Het libido van Tom zorgt zo ongewild voor de enige echte hoogtepunten in dit album. (MB)

Tom Bouden
‘De Geschiedenis van Tom Jones’, Nouga, 96 blz., €11,95.
**

5 December 2010, 08:50 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina