Strip Turnhout


Recensie

De wraak van Bakamé (Van Oudheusden & Janssen)

‘De wraak van Bakamé’ is het derde Afrikaanse verhaal van tekenaar Jeroen Janssen en scenarist Pieter van Oudheusden. De nationale voetbalploeg van een imaginair land komt om in een vliegtuigongeval: mecaniciens hebben een motor vervangen door een tweedehands lor uit de auto van de onbetrouwbare, hoerenlopende maar desondanks sympathieke hyena-schlemiel Mpyisi, onze hoofdrolspeler. Het is allemaal de schuld van Bakamé, de haas, nog een stuk schurkachtiger dan Mpyisi.

Wraak, zweert laatstgenoemde, en om definitief af te rekenen met zijn tegenstander gaat  hij op zoek naar een machtige helper: Bwana Kero. In een vorig leven was die witte pater, maar sinds hij de kap over de haag heeft gegooid beschikt hij over straffe magische krachten.  Den afgezette pastoor uit ‘Waar de ster bleef stille staan’ is klein bier vergeleken bij deze schuinsmarcheerder.

U moet dit lezen: 320 bladzijden sterke tekst en uiterst expressieve tekeningen. Grappig en goor, verrassend en spannend, zo meandert deze striproman op zijn eigen Afrikaanse ritme voort. Mensen en dieren wriemelen hier ongegeneerd over en door elkaar heen. Taal en tekening zijn geheel aan mekaar gewaagd. Eén voorbeeld van het soort humor dat u wacht. De haas dingt mee naar het burgemeesterschap van het dorp. Geslepen als hij is, heeft hij een slogan gekozen die elders al eens gewerkt heeft: ‘Oui, nous pouvons!’ (IV)

Pieter Van Oudheusden & Jeroen Janssen
‘De wraak van Bakamé’, Oogachtend, 320 blz., €22.
****

5 December 2010, 08:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina