Strip Turnhout


Recensie

De wraak van Bakamé (Van Oudheusden & Janssen)

‘De wraak van Bakamé’ is het derde Afrikaanse verhaal van tekenaar Jeroen Janssen en scenarist Pieter van Oudheusden. De nationale voetbalploeg van een imaginair land komt om in een vliegtuigongeval: mecaniciens hebben een motor vervangen door een tweedehands lor uit de auto van de onbetrouwbare, hoerenlopende maar desondanks sympathieke hyena-schlemiel Mpyisi, onze hoofdrolspeler. Het is allemaal de schuld van Bakamé, de haas, nog een stuk schurkachtiger dan Mpyisi.

Wraak, zweert laatstgenoemde, en om definitief af te rekenen met zijn tegenstander gaat  hij op zoek naar een machtige helper: Bwana Kero. In een vorig leven was die witte pater, maar sinds hij de kap over de haag heeft gegooid beschikt hij over straffe magische krachten.  Den afgezette pastoor uit ‘Waar de ster bleef stille staan’ is klein bier vergeleken bij deze schuinsmarcheerder.

U moet dit lezen: 320 bladzijden sterke tekst en uiterst expressieve tekeningen. Grappig en goor, verrassend en spannend, zo meandert deze striproman op zijn eigen Afrikaanse ritme voort. Mensen en dieren wriemelen hier ongegeneerd over en door elkaar heen. Taal en tekening zijn geheel aan mekaar gewaagd. Eén voorbeeld van het soort humor dat u wacht. De haas dingt mee naar het burgemeesterschap van het dorp. Geslepen als hij is, heeft hij een slogan gekozen die elders al eens gewerkt heeft: ‘Oui, nous pouvons!’ (IV)

Pieter Van Oudheusden & Jeroen Janssen
‘De wraak van Bakamé’, Oogachtend, 320 blz., €22.
****

5 December 2010, 08:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina