Strip Turnhout


Recensie

Asem (Rouffa & Legendre)

Een bezige bij is hij wel. Dat is het minste wat je van Marc Legendre kan zeggen. Meteen na zijn Reynaertstrip (op tekst van René Broens) presenteert hij nu ‘Asem’, een zo goed als tekstloze strip die zich tot een tienerpubliek richt. Een strip die bovendien ook te lezen is op iPad en andere hippe toestellen.

‘Asem’ is een strip over racisme, en van het toegankelijkste dat Legendre (hier als scenarist actief) de voorbije jaren heeft gemaakt. Alles speelt zich af in een gesloten Franse gemeenschap, waar een Duitse familie neerstrijkt om er een pension te openen. Ze krijgt af te rekenen met bijzonder vijandige reacties, wat tot een dramatische ontknoping leidt.

Het is fijn vast te stellen dat Marcel Rouffa (bekend van zijn werk voor Studio Vandersteen, en zijn samenwerkingen met onder meer Erika Raven, Marvano en Jeff Broeckx) met dit boek zijn herintrede op de Vlaamse stripmarkt maakt. Met Legendre maakte hij jaren geleden al ‘De familie Klipper’, en voor hun hernieuwde samenwerking koos hij voor een sobere, zelfs wat te vlakke stijl, met een vrij harde, contrastrijke inkleuring. De bij momenten vrolijke kleuren staan in schril contrast met de vaak nogal beklemmende inhoud, en dat contrast geeft bij momenten extra diepte aan deze degelijke, verzorgde uitgave. Een beetje scherper had wel gemogen. (ZS)

Marcel Rouffa & Marc Legendre
‘Asem’, Oogachtend, 60 blz., €19.
***

5 December 2010, 15:18 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina