Strip Turnhout


Recensie

Ype + Willem 2: Typisch (Driessen & Stam)

Niet dat we te klagen hebben over onze ouderdom, maar we hebben die leeftijd al bereikt dat we de beschikking hebben over een verleden. Een ver verleden zelfs. In dat verre verleden werden wij in toenmalige populaire jongerenblaadjes wel eens geconfronteerd met het fenomeen fotostrip. Onweerstaanbaar om lezen, al konden we na grondige lezing steeds concluderen dat het maken van een fotostrip geen lachertje is en we onze tijdsbesteding beter nuttig hadden ingevuld.

In deze moderne tijden beschikt iedereen over een digitaal fototoestel en een handig computerprogramma om die foto’s creatief te bewerken. Ype Driessen en Willem Stam, twee frisse Nederlandse dertigers, brachten vorig jaar het eerste deel uit van hun autobiografische fotostrip ‘Heel herkenbaar’. Een strip die blijkbaar meteen aansloeg want na twee maanden kreeg het album al een herdruk en nu al mogen we het vervolg ‘Typisch’ verwelkomen. Begrijpelijk ook want hun fotostrips zijn in niets meer te vergelijken met de vroegere melige liefdesverhalen. De twee vrienden slagen er in om met hun korte grappen – meestal op een pagina, soms uitgesponnen over verschillende pagina’s – de lezer alert te houden. Niet dat alle grappen een heel hoog niveau houden – de schaterlach bleef in onze binnenzak zitten – maar het blijkt net divers genoeg te zijn om een uurtje geboeid te blijven lezen. Zonder dat we achteraf moesten concluderen dat we onze tijdsbesteding beter anders hadden ingevuld. In ons bejaardentehuis krijgen we immers een strak tijdschema voorgeschoteld. (KM)

Ype Driessen en Willem Stam
‘Ype + Willem 2: Typisch’, Catullus, 96 blz., €9,95.
***

5 December 2010, 11:27 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina