Strip Turnhout


Recensie

Jaren van de Olifant 2 – De Leveling (Linthout)

‘Jaren van de Olifant’ van Willy Linthout, de taboedoorbrekende striproman die hij maakte om zijn verdriet over de zelfdoding van zijn zoon van zich af te kunnen tekenen, werd in binnen- en buitenland uiterst positief onthaald. ‘Jaren van de Olifant 2 – De Leveling’ is géén vervolg op het veelgeprezen album van de ‘Urbanus’-tekenaar, staat er heel specifiek vermeld op het achterplat. Dat is het inderdaad niet, maar het is wel een logisch aanvoelend verhaal dat op een natuurlijke manier uit het magnum opus van Linthout lijkt gegroeid. Daar waar ‘Jaren van de Olifant 1’ focust op het verdriet, de frustratie en de orkaan van andere gevoelens die Karel Germonprez overvallen na de zelfdoding van zijn zoon Wannes, concentreert dit nieuwe deeltje zich op hoe mensen omgaan met verdriet en de rol die Karel voor zichzelf daarin ziet weggelegd. Hij ontmoet de verpleegster Florentine die hem haar meeslepende verhaal vertelt over Roosje, haar gehandicapte dochtertje. Linthout houdt het verhaal strak in de hand zodat het nooit overhelt naar het bewust zoeken van het zakdoekmoment. Met een juiste dosis humor, surrealistische scènes uitgetekend in zijn bekende schetsende potloodstijl en een uitgekiende cadans aan verschillende gevoelens die het onderwerp losweekt, blijft de Bronzen Adhemar-winnaar ver weg van de overdreven dramatiek. Raak in al zijn eenvoud, laat Linthout de lezer (weer eens) stil achter. (KM)

Willy Linthout
‘Jaren van de Olifant 2 – De Leveling’, Catullus, 48 blz., €11,95.
****

5 December 2010, 08:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina