Strip Turnhout


Recensie

Ik, God en mijn Oma (Kuyvenhoven)

In Vlaanderen werkt het Vlaams Fonds voor de Letteren al vele jaren aan de ondersteuning van jonge auteurs bij het zetten van hun eerste stappen op de stripmarkt. Ook in Nederland beginnen de middelen die het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst ter beschikking stelt voor strips, vruchten af te werpen. Zo brengt Edith Kuyenhoven, een grafisch ontwerpster uit Amsterdam haar eerste graphic novel uit. Ze bundelt hierin de strips die ze de afgelopen jaren maakte over de relatie met haar streng gelovige oma. Ze trekt het gegeven open en geeft in haar album een beeld van haar familie en haar jeugd aan de hand van herinneringen aan haar oma. Ze treedt daarbij in de voetsporen van andere autobiografische stripmakers als haar landgenotes Barbara Stok of Gerrie Hondius. Ook bij Kuyvenhoven stuntelen de tekeningen. Deze blokkeren de leesbaarheid van haar persoonlijke verhalen wat te vaak door een druk volgetekende stijl. Ze beschikt wel al over een fijne relativerende zin voor humor.  Bij een volgende strip mag ze wat ons betreft op grafisch vlak dan ook een meer gematigde richting inslaan. (MB)

Edith Kuyvenhoven
‘Ik, God en mijn Oma’, Catullus, 104 blz., €11,95.
**

5 December 2010, 07:14 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina