Strip Turnhout


Recensie

Bijgedachten (Asker)

De Zweedse auteur Niklas Asker debuteerde in 2009 bij de Amerikaanse uitgeverij Top Shelf met de onopvallende graphic novel ‘Bijgedachten’. Met amper 80 pagina’s, op een klein formaat en in zwart-wit belandde het album in de winkels. Ook de Nederlandse uitgeverij Sherpa viel ervoor en bracht een vertaling uit. Twee verhaallijnen kruisen elkaar eindeloos doorheen het verhaal. Op de Londense luchthaven Heathrow ontmoet fotograaf John schrijfster Jess. John zit in een doodlopende relatie, terwijl ook Jess’ liefdesleven bloeiender tijden gekend heeft. Beiden beginnen hun leven van de afgelopen jaren te overdenken en kijken terug op de hoogte- en dieptepunten. Asker haalt het maximum uit dit simpele gegeven en door een ingenieuze compositie van zijn scenario tilt hij het album naar een hoger niveau. Door het expressieve gebruik van grote witte en zwarte vlakken slaagt de auteur er ook in om zijn vlakke realistische tekenstijl meer diepgang te geven. In ‘Bijgedachten’ wordt Londen meer dan een toevallige locatie. Op zijn blog houdt Asker ons op de hoogte van de vorderingen aan zijn nieuwe album ‘City of Ember’. ‘Bijgedachten’ dreigt snel tussen de plooien van het gigantische stripaanbod te vallen. Zo zal het de potentiële lezers mislopen die het zeker verdient. (MB)

Niklas Asker
‘Bijgedachten’, Sherpa, 78 blz., €9,95.
***

5 December 2010, 18:38 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina