Strip Turnhout


‘Apostata’ wordt verdergezet

Fragment uit 'Apostata' van Ken Broeders (Copyright Ken Broeders/SU/WPG)

De historische stripreeks ‘Apostata’ van Antwerpenaar Ken Broeders wordt verdergezet. Dat heeft Standaard Uitgeverij/WPG Uitgevers bevestigd aan onze redactie, nadat geruchten de kop opstaken die het vroegtijdig einde van de reeks voorspelden. Die staken de kop op nadat vorige week werd bekendgemaakt dat Standaard Uitgeverij de reeks ‘Figaro’ van Steve Van Bael na het nog te verschijnen zesde album zal worden stopgezet.

Van ‘Apostata’, dat de geschiedenis vertelt van het korte maar zeer turbulente keizerschap van Julianus de Afvallige,  verschenen tot nu toe twee albums. Het eerste deel van de reeks, ‘De purperen vloek’, werd bekroond met de Stripvos 2010 voor het beste Nederlandstalige album, een prijs uitgereikt door collega-tekenaars en -scenaristen.  ”Welke oelewapper zou het in zijn hoofd halen om een stripreeks, die net zo’n prestigieuze prijs heeft gewonnen, stop te zetten?”, reageert Johan De Smedt, uitgever strips bij Standaard Uitgeverij/WPG Uitgevers, op de insinuaties over het stopzetten van Broeders’ stripreeks. De tweede cyclus van drie albums komt er dus zeker. Nieuws dat ook bij de ’Apostata’-auteur als muziek in de oren klinkt.

“Bij Standaard Uitgeverij waren ze er vast van overtuigd dat de reeks verder gezet ging worden”, vertelt Ken Broeders. “Ikzelf ben altijd eerder voorzichtig geweest, zodanig zelfs dat ik er eigenlijk van uitging dat het bij drie delen ging blijven. Ik ben dus erg blij en verrast dat de reeks een publiek heeft weten te vinden. Wat niet vanzelfsprekend is tegenwoordig. Het verschijnt in een betrekkelijk kleine oplage en de albums zijn niet echt goedkoop te noemen. Maar de verkoopscijfers zijn lang niet slecht te noemen. En kijk, binnen afzienbare tijd mag ik dus beginnen werken aan de tweede cyclus.” 

Broeders heeft al een heel omlijnd idee over de volgende cyclus. “We volgen Julianus naar het oosten en het hart van het laat-Romeinse rijk: Constantinopel. Een stad die opgevat was als een nieuw Rome en het zal een uitdaging zijn om de grootsheid en pracht in beeld te brengen”, legt hij uit. “Ook de Perzen zullen een rol gaan spelen en zullen ongetwijfeld ook een exotisch element aan de reeks toevoegen. En dan is er natuurlijk nog de confrontatie tussen de heidense Julianus en de invloedrijke Christenen. Met andere woorden: als ik mijn werk goed doe, zal er een duidelijk visueel verschil zijn tussen de eerste en tweede cyclus.” 

Maar eerst moet de stripauteur de eerste cyclus nog afwerken. ”Ik ben een stuk over de helft, maar het zware werk heb ik nog voor de boeg: de veldslagscènes. Die vormen toch een belangrijk hoofdstuk in het derde deel”, aldus Ken Broeders. Het derde ‘Apostata’-album verschijnt najaar 2011.

21 December 2010, 11:29 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina