Strip Turnhout


‘Bakamé’-auteurs werken aan stripbiografie Franz Schubert

Jeroen Janssen en Pieter van Oudheusden werken aan de stripbiografie van Franz Schubert. (Copyright Jeroen Janssen/Pieter van Oudheusden)

Jeroen Janssen en Pieter van Oudheusden, respectievelijk tekenaar en scenarist van o.a. ‘De wraak van Bakamé‘ dat afgelopen zomer verscheen, werken momenteel aan een getekende biografie van de Oostenrijkse componist Franz Schubert (1797-1828). Het boek staat gepland voor 2012 en zal in het Nederlands bij de Leuvense uitgeverij Oogachtend verschijnen en in het Frans bij La Boîte à Bulles. “Na meer dan vijf jaar in Afrikaanse sferen wilden we graag iets heel anders doen”, aldus van Oudheusden.

“Het idee voor het boek ontstond anderhalf jaar geleden toen er in het Meetjesland, waar Jeroen woont, een manifestatie rond Beethoven werd gehouden onder de aanstekelijke naam ‘Oorverdovend Beethoven’. Een van de ideeën was om alle scholieren uit de streek een strip te geven als eerste kennismaking met Beethoven en zijn werk”, gaat de Nederlandse scenarist verder. “Om financiële redenen is dat nooit doorgegaan, tot onze grote spijt, maar intussen hadden Jeroen en ik ontdekt dat we allebei grote liefhebbers waren van de liederen van Beethovens iets jongere collega en stadgenoot Franz Schubert. Zo ontstond het idee voor een strip rond het leven en het werk – met name de liederen – van Schubert.”

“Trouwens, voor de goede verstaanders duikt de componist ook al even op in ‘De wraak van Bakamé’”, besluit Pieter van Oudheusden. Het auteursduo staat vooral bekend om de Afrikaanse ‘Bakamé’-strips, die handelen over de streken van een sluwe Afrikaanse haas. Na meer dan vijf jaar in de wereld van de Afrikaanse strips doorgebracht te hebben, vonden de auteurs de tijd rijp om dat pad even te verlaten. Al was het wel even aanpassen. “Vreemd”, antwoordt tekenaar Jeroen Janssen op de vraag hoe het aanvoelt geen Afrikaans verhaal te tekenen. “Niet dat het een vreemde wereld is voor mij. Vroeger, voor ik naar Afrika trok, was ik al heel erg bezig met Schubert en de romantiek maar ik heb de laatste jaren wel erg intens aan ‘Bakamé’ gewerkt. Eigenlijk heb ik het nog steeds niet losgelaten en hoop ik ook op een dag die draad weer gewoon op te nemen want zowel Pieter als ikzelf zijn erg gehecht geraakt aan deze Afrikaanse personages. Ik hoop stilletjes om ook met het boek naar Afrika te trekken, enkele festivals te bezoeken. Maar tegelijk kan ik ‘Bakamé’ ook goed loslaten en mij even diep inleven in het Wenen van 1800, dan trek ik mij terug in mijn atelier met mijn boeken, muziek en Schubert. Net als Bakamé en Mpyisi zijn ook Schubert, Schober en Beethoven een soort goede kennissen van mij en Pieter geworden die elk moment hier kunnen binnenlopen.”

Hoe dik het boek gaat worden dat weten de auteurs niet exact. Een doordeweekse biografie wordt de ‘Schubert’-strip alvast niet. “Het boek is opgezet als een soort liederencyclus, waarbij de hoofdstukken, die nogal variëren in lengte maar ook in de gebruikte tekentechniek, steeds de titel hebben van een werk van Schubert: Die schöne Müllerin, Die Forelle, Der Erlkönig, etc.”, vertelt van Oudheusden enthousiast. ”We baseren ons, behalve op de muziek zelf, vooral op de biografieën van Schubert. Maar over zijn leven is relatief weinig bekend en de biografen spreken elkaar geregeld tegen in hun interpretatie van de schaarse feiten. Dat geeft ons de nodige artistieke vrijheid bij het interpreteren ervan. De werktitel is, wat mij betreft, ‘De laatste dagen van Franz Schubert’. Maar meestal duiden we het kortweg aan als ‘Schubert’.”

13 December 2010, 12:07 admin

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina