Strip Turnhout


Stripreeks ‘Figaro’ wordt stopgezet

Het zesde album van de 'Figaro'-reeks is meteen het laatste dat verschijnt (Copyright Steve Van Bael/SU)

Het zesde ‘Figaro’-album ‘De vloek van Myra’, dat in mei 2011 verschijnt, wordt meteen het laatste album uit de stripreeks van de Vlaamse stripauteur Steve Van Bael. Het contract van de reeks wordt niet verlengd door Standaard Uitgeverij. Dat meldt de geestelijke vader van ‘Figaro’, die nu zelfs overweegt om zijn striptekenpen aan de wilgen wil hangen.

“De reden voor de stopzetting van ‘Figaro’ is volgens de uitgeverij dat ze er verlies door maken”, klinkt het teleurgesteld bij Steve Van Bael. “Ondanks het feit dat ik de ‘bestseller’ van de nieuwe stripreeksen bij Standaard Uitgeverij ben. Zo wordt toch gefluisterd in de wandelgangen. Ik verkoop toch tussen de 9.000 en 10.000 exemplaren. Onlangs werd mij een artikel bezorgd waarin ik in de top 15 stond van best verkopende reeksen. Zelfs nieuwe bekende strips staan er niet tussen. De bron is Imapress. Dé verdeler… Je moet ook weten dat de vorige verdeler er de brui had aan gegeven en héél veel strips, waaronder ook mijn albums, opgeslagen had in een opslagplaats! Probeer zo maar eens te verkopen. Dat is gewoon gijzeling! Jammer dat ik daar ook op word afgerekend. Ze stoppen gewoon te vroeg, want het vijfde album doet het schitterend! Beter dan de vorige albums.”

Van Bael werkt ondertussen verder aan het zesde album van de ‘Figaro’-reeks. Zijn toekomst in de stripwereld na het afwerken van het album lijkt op dit moment heel onzeker. “Het zesde album ‘De vloek van Myra’, dat zich grotendeels afspeelt in Temse en Turkije, zal het laatste album zijn dat ik voor Standaard Uitgeverij maak. Eind januari 2011 is mijn deadline en ik weet niet wat er dan gaat gebeuren”, verzucht de stripauteur. “Verschillende sollicitaties zijn op niets uitgedraaid. Als ik tegen begin februari geen ander werk gevonden heb als stripauteur dan stop ik er definitief mee!”

15 December 2010, 14:07 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina