Strip Turnhout


Recensie

Thyl Ulenspiegel: La révolte des gueux/Fort Amsterdam (Vandersteen)

Dat Willy Vandersteen in de tijd dat hij aan het weekblad Kuifje meewerkte de verhalen van de zogenaamde Blauwe Reeks van ‘Suske en Wiske’ tekende, is genoegzaam bekend. Maar Vandersteen deed meer dan dat. Hij maakte ook een bewerking van de klassieke roman rond Tijl Uilenspiegel van Charles De Coster. Toen dat verhaal erg succesvol bleek, verzon hij er zonder complexen nog een verhaal bij, waarin hij Tijl en Nele de Atlantische Oceaan liet oversteken.

Naar aanleiding van de Willy Vandersteen-tentoonstelling in het stadhuis van Brussel (u kan er nog tot en met 27 september terecht) brengt Le Lombard nu een bijzonder mooie integrale op de markt van de twee verhalen. Jammer genoeg alleen in het Frans. Hier is Vandersteen aan het werk op het toppunt van zijn kunnen. Ook al kreeg hij hier en daar (anonieme) medewerking van mensen als Bob De Moor of Tibet (lees hierover het interview met Tibet in Stripgids 5), dit boek maakt eens te meer duidelijk dat Vandersteen in de eerste plaats een groot verteller was. Grote meneer. (MG)

Willy Vandersteen
‘Thyl Ulenspiegel: La révolte des gueux/Fort Amsterdam’, Le Lombard, 152 blz., €28. (Franstalig)
****

13 January 2011, 14:44 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina