Strip Turnhout


Brecht Evens wint Prix de l’Audace in Angoulême

Het album ‘Ergens waar je niet wil zijn’, in Franse vertaling ‘Les Noceurs’, van de Vlaamse stripauteur Brecht Evens wint in Angoulême de Prix de l’Audace, een prijs die het experiment, het lef in het beeldverhaal beloont. Brecht Evens mocht in 2010 voor ‘Ergens waar je niet wil zijn’, uitgegeven door de Leuvense uitgeverij Oogachtend, al de allereerste Willy Vandersteenprijs ontvangen.

‘Ergens waar je niet wil zijn’ kent ondertussen al een groot internationaal succes. Het gelauwerde album werd al vertaald in het Frans (Actes Sud), het Engels (Drawn and Quarterly) en het Duits (Reprodukt) en zal binnenkort ook te lezen zijn in het Spaans, Italiaans en Koreaans. Veel heeft te maken met de inspanningen die het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) leverde voor de Vlaamse strip. In 2009 nog was Vlaanderen gastland in Angoulême, het belangrijkste stripfestival in Europa, met de fel gesmaakte tentoonstelling ‘Ceci n’est pas la BD flamande’. De opvallende aanwezigheid van de Vlamingen leidde uiteindelijk tot tal van vertalingen van hun albums. Naast Brecht Evens was ook Olivier Schrauwen genomineerd voor voor de prestigieuze prijzen in Angoulême, met zijn Franse vertaling (Actes Sud – De l’An2) van ‘De man die zijn baard liet groeien’ (Bries).

Het prijzenfestival in Angoulême beloonde ook o.a. Manuele Fior (beste album), ‘Asterios Polyp’ van David Mazzucchelli (Prix spécial du jury), Fabien Nury et Sylvain Vallée (Prix de la Série), Joe Sacco (Prix Regard sur le monde), Julie Maroh (Prix Fnac-Sncf, Prix du public), ’Pluto’ van Naoki Urasawa en Osamu Tezuka (Prix intergénérations). De volledige lijst van winnaars vindt u hier.   

30 January 2011, 18:28 admin

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina