Strip Turnhout


Kritiek op ‘Storm’ doet Oosterveer voor Amerikaanse markt kiezen

De voorpublicatie van de eerste pagina’s van de sciencefictionstripreeks ’Storm’, getekend en geschreven door het nieuwe Nederlandse auteursduo Minck Oosterveer en Willem Ritstier, in het tweewekelijks stripblad Eppo kreeg heel wat kritiek te verduren. Vooral de inkleuring van de strip moest het ontgelden. Tekenaar Minck Oosterveer reageerde emotioneel op de soms vlijmscherpe commentaren en liet uitschijnen alleen nog maar voor de Amerikaanse stripmarkt te willen werken. “Het is gewoon een zakelijke overweging van waar mijn beste kansen liggen. De keuze waar ik mijn energie in steek, laat ik daar van afhangen”, aldus Oosterveer, die meteen ook de harde, hedendaagse economische realiteit in het Nederlandse striplandschap schetst.

“Eigenlijk stoort me niet direct zo veel aan de strip”, steekt Minck Oosterveer van wal. ”Onze ‘Storm’ had een moeilijke opstart in verband met de inkleurder. Daar is twee jaar lang naar gezocht en er zijn in die perioden zeer veel mensen van uiteenlopende nationaliteiten voor getest, zowel traditionele schilders als digitale schilders. Ik heb me toentertijd zeer intensief voor de strip en de zoektocht naar de inkleurder ingezet. De poster die ik had getekend van Storm en Roodhaar was wel zeer goed ingekleurd, maar de Chinese studio, die dat had gedaan, bakte vervolgens helemaal niets van de pagina’s, waarschijnlijk omdat ze na het binnenhalen van het contract overschakelden op modem ‘Snel, snel, snel’.  Omdat het maar niet lukte iemand te vinden, werd al geopperd dat ik het zou inkten en het dan maar traditioneel ingekleurd moest worden. Hier had ik mijn twijfels over omdat ik bang was dat de fanatieke aanhang van ‘Storm’ dat toch niet zou pikken. Aan de andere kant had ik in mijn potloodwerk er toch voor gekozen niet al te krampachtig aan Don Lawrence vast te houden omdat dat toch niet mogelijk is.”

Uiteindelijk werd een oplossing gevonden voor de inkleuring. “Die zag er weliswaar beter uit dan de producten van de vorige studio maar was nog steeds niet optimaal. Zeker de kleuren zijn vaak te donker en te somber en juist als dat nodig is, zoals bij het spookschip, komen ze opeens weer met vrolijke zuurstokkleuren voor het levende lijk aan het roer en een schitterend gepoetst dek, houtwerk en koperbeslag. Er wordt nogal eens een foutje gemaakt in de anatomie. Zeker in het gezicht van Roodhaar komt er nogal eens totaal wat anders te voorschijn dan ik heb getekend en dan lijkt ze ook nog eens op de verschillende plaatjes niet op zichzelf. Anatomie en gezichten probeer ik dan wel bij te werken maar het is natuurlijk niet mijn werk om dat te doen maar hun werk.”

Vaak waren de opmerkingen ronduit ongenuanceerd en behoorlijk grof

Wanneer de website De Stripspeciaalzaak uitpakte met een preview van de ‘Storm’-strip werd de inkleuring meteen op de korrel genomen. “De directe reacties waren ronduit slecht”, vertelt Minck Oosterveer. ”De meeste opmerkingen gingen over de inkleuring waar ik nou net niet veel mee te maken had maar toch wel min of meer op aangeken werd, naar mijn gevoel. Vaak waren de opmerkingen ronduit ongenuanceerd en behoorlijk grof. Ik had echt wel kritiek verwacht en kan best wel wat hebben maar, ondanks mijn 28 jaar ervaring, raakte het me behoorlijk. Zeker ook door de combinatie van mijn intensieve inzet, de toch niet al te beste jaren die ik financieel  en vanuit arbeidsintensief oogpunt gezien heb sinds het stoppen van ‘Nicky Saxx’ en de teleurstellingen daarna binnen het Nederlandstalige stripwereldje. Daartegenover stond dan het plotselinge succes in het veel professionelere comic-wereldje aan de andere kant van de plas. Gelukkig waren er ook mensen, die ik al heel lang ken en wiens mening ik veel meer naar waarde schat, die weliswaar ook met kritiek kwamen maar dat veel genuanceerder brachten. Op een gegeven moment kwamen er toch ook complimenten. Dat temperde het gevoel van ‘je krijgt stank voor dank’ en ‘dit doe ik nooit meer’. Contractueel ben ik sowieso verplicht om nog een tweede verhaal te doen. Daar kom ik niet onderuit en daarna zien we wel verder. Het is ook wennen voor iedereen.”

“Het ligt iets ingewikkelder”, nuanceert de Nederlandse striptekenaar zijn beslissing om zich exclusief op de Amerikaanse markt te concentreren. “Het heeft me doen besluiten om geen moeite meer te doen in het Nederlandstalige gebied te werken als basis, zoals dat altijd het geval is geweest.  Kijk, als er morgen een Nederlandse krant belt voor een strip in hun krant en daar net zo goed voor wil betalen als in de tijd van ‘Zodiak’ en ‘Nicky Saxx’ (stopgezette krantenstrips die Minck op scenario van Willem Ritstier tekende voor de nederlandse krant De Telegraaf - nvdr.) ga ik onmiddellijk met ze praten. Maar zo werkt het niet. Je moet er zelf achteraan, zelf projecten op touw zetten, zelf  de markt in de gaten houden, lobbyen, redacties aflopen, praten en onderhandelen. Alleen drogen de mogelijkheden uit. Kranten hoeven geen strips meer of willen ze gratis… Het enige blad dat er is, betaalt wel maar kan ook echt niet meer het volle pond en met de inflatie mee betalen.  Wat wel te begrijpen is.  Uitgeverijen twijfelen continu of ze iets wel of niet doen en nemen geen beslissingen meer, denk maar aan de projecten ‘The Red Knigh’t en ‘Odin’s Moord’ voor de Standaard Uitgeverij. Daarnaast is mijn stijl nauwelijks geschikt voor reclame of veel illustratiewerk om het verlies van werk in strips te compenseren. Daar komt dan bij dat wat ik wel voor elkaar heb gekregen, ‘Ronson inc.’, eigenlijk vanaf het begin iets was dat ik niet wilde en dat me niet lag. Ook het alternatief dat me geboden werd, was niet interessant genoeg. Dus hield het op.”

Dat wil echter niet zeggen dat het nu in Amerika wel gaat lukken voor mij

Zijn eerdere ervaringen met de Amerikaanse stripmarkt waren voor Oosterveer positief. “Ik heb met heel veel plezier tegen aantrekkelijkere voorwaarden ‘The Unknown’ in de VS gemaakt, heb  goede reviews gehad, een lichte belangstelling opgewekt en toen bleek ook dat een agent voor comics mij graag wilde vertegenwoordigen. Zo’n agent is daar eigenlijk absolute noodzaak omdat die rechtstreeks de editors kunnen benaderen. De moeite die ik moet doen om aan de bak te komen, moet ik daar ook doen met dat verschil dat er net iets meer mogelijkheden voor me zijn en dat ik daar hulp bij heb. En ik kan projecten opstarten met verhalen die me veel meer liggen, zoals het creator owned project waar ik nu aan werk met de schrijver Charles Webb en de plannen voor een nieuw project, dat ik later dit jaar zal opstarten met alweer Mark Waid. Plus dat het allemaal spannend en nieuw is, wat na zoveel jaar ook wel weer prettig is.

Dat wil echter niet zeggen dat het nu daar wel gaat lukken voor mij. Maar de verwachting ligt een stuk hoger dan hier dus is het voor mij veel interessanter om daar moeite voor te doen. Ik heb dan ook besloten dat contract met die agent te tekenen. Het is gewoon een zakelijke overweging van waar mijn beste kansen liggen om daar al mijn energie in te steken. En het was al beklonken vlak na de weigering van de veranderingen in ‘Ronson inc.’ door Eppo en hun voor mij niet aantrekkelijke aangeboden alternatief. De toestand rond ‘Storm’ kwam pas daarna. Natuurlijk had het ook de Franstalige kant op kunnen gaan en met ‘Odin’s Moord’ is dat nog steeds de bedoeling, hoewel dat bij Lombard door bezuinigingen spaak is gelopen. Maar de Engelstalige kant bood momenteel meer mogelijkheden.”
Het eerste album ‘De banneling van Thoem’ uit de ‘Storm’ spin-off ‘De kronieken van de Buitenring’ verschijnt momenteel in voorpublicatie in het stripblad Eppo. Eind 2011 wordt het verhaal in albumvorm verwacht.
19 January 2011, 16:27 admin

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina