Strip Turnhout


Roswell-incident inspiratie voor albumdebuut Lode Devroe

Hangar 84′, het albumdebuut van de 47-jarige Vlaamse striptekenaar Lode Devroe op scenario van Pieter van Oudheusden, verschijnt in maart 2011 bij uitgeverij Sherpa. De strip is gebaseerd op het Roswell-incident uit 1947, de vermeende crash van een vliegende schotel nabij Roswell die bij ufo-aanhangers bekend staat als het belangrijkste ufo-incident ooit. “‘Hangar 84′ kan je zien als de pilootaflevering van een TV–feuilleton à la ‘The Twilight Zone’”, aldus een apetrotse Devroe.  

Bij stripliefhebbers zal de naam Lode Devroe en zelfs de strip ‘Hangar 84′ een belletje doen rinkelen. “De strip is de herwerkte versie die op Pulp Deluxe  stond, die op zijn beurt de lange versie is van de Zone 5300-versie”, legt Lode Devroe uit. ”Plus er is een klein dossiertje met referenties naar een aantal pikante en minder gekende aspecten van het Roswell-incident. Ook de beide kranten zijn opgenomen in de strip en heb ik van euh… zelfgetekende foto’s met rasterpunten voorzien. ’Hangar 84′ had zeker vroeger kunnen uitkomen in boekvorm. De korte versie dateert al van 2007. De lange van 2008. Vorig jaar kwam ‘Nico’ uit van Berthet en Duval met bijna krak dezelfde premisse én met het Roswell-incident als uitgangspunt. Het thema alternatieve geschiedenissen zal iets van deze tijd zijn of zijn ze stiekem gaan kijken bij Pulp Deluxe? (lacht) Maar de opzet, de uitwerking en de toon is helemaal anders. In de afgelopen tijd waren er wel enkele uitgevers geïnteresseerd, maar het bleef allemaal een beetje in de mist. Zodat ik me alvast aan het werk zette aan een soort vervolg dat wel vier keer zo lang zal worden.”

Ergens ben ik blij dat ’Hangar 84′ niet eerder uitkwam

Toch blijft het vreemd, al zolang meelopen in het stripwereldje en pas op latere leeftijd je albumdebuut krijgen. ”Ik ben nu 47 , het jaar van het Roswell–incident”, lacht Devroe. “Ik ben uiteraard apetrots en ergens ben ik blij dat het niet eerder uitkwam om twee redenen. Enerzijds de sjieke uitgave op liggend formaat met hard-cover, die Sherpa aan me voorstelde. Ik heb een digitale mock-up in m’n handen gehad en de strip komt op dit formaat pas echt tot z’n recht. Een liggend formaat heb ik altijd voor ogen gehad. Anderzijds het feit dat ik nu over een dikke opvolger ‘Painted Desert’ beschik voor ‘Hangar 84′, die weliswaar nog in de steigers staat. De mogelijkheid bestaat dat een eerste deel of een voorpublicatie daarvan binnenkort uitkomt. Met ‘binnenkort’ bedoel ik : niet nog es twee jaar wachten.” (lacht)

Maar eerst dus ‘Hangar 84′. “Pieter en ik vroegen ons af hoe het de mensheid zou vergaan zijn, mocht het net even anders zijn gelopen bij het Roswell-incident uit 1947. Je weet wel, de vermeende ufo-crash in New Mexico, de heilige koe der ufo-gevallen. Een ufo-crash die al liters inkt heeft doen vloeien”, vertelt Lode Devroe. “Het bijzondere is dat het geval pas in 1978 ‘herontdekt’ werd, bij toeval. Tal van speculaties hebben zich aangediend, van een weerballon tot een experimenteel Nazi-toestel gelanceerd van een basis in Chili bemand door Japanse patiënten met het progeria-syndroom. Maar serieus: er zijn een tweehonderdtal directe en indirecte getuigenissen, waarvan enkele sterfbedconfessies van hooggeplaatste militairen. Het staat allemaal opgeschreven. Zelfs de grootste scepticus kan dit niet zomaar naast zich neerleggen. Dan zijn er de twee fameuse kranten van 8 en 9 juli 1947. In de ene maakt de luchtmachtbasis van Roswell bekend dat ze wrakstukken van een vliegende schotel geborgen hebben. In de volgende ontkent de luchtmacht alles en verklaart dat het om een militaire weerballon ging. Dat zou willen zeggen dat de USAF zijn eigen luchtballonnen niet herkende… Op de basis waren er niettemin genoeg ingenieurs aanwezig. In 1947 was de luchtmachtbasis in Roswell, de enige ter wereld met een operationele atoombommenwerpersgroep.”

Ook de samenwerking met de Nederlandse scenarist Pieter van Oudheusden blijkt een voltreffer voor Devroe. “Pieter is voor mij meer dan zomaar een scenarist wiens richtlijnen ik volg. Hij is bovenal een inspirator. In elk geval blijkt dat onze interesses een aantal raakvlakken hebben. Raakvlakken waar het gezellig kuieren is. Hij maakte dingen in me los die al een tijdje lagen te sluimeren en vermengde ze met nieuwe elementen. Er was een zekere vrijheid en dat is altijd goed voor het creatieve proces. Een strip maken is nooit 1 + 1 = 2. Door die unieke wisselwerking onstonden er weer onverwachte dingen.”


Voor zijn albumdebuut mikt de striptekenaar op een heel breed doelpubliek. ”De strip is geschikt voor al wie houdt van mysterie die geheimzinnig is, solide automobielen in gevaarlijke vliegende vaart, exotische design, geheime genootschappen met deukhoeden en onderhuidse geladen en verdrongen erotiek. (Kuch) Laat ons zeggen van 16 tot 1600 jaar. Nouja, de Zeti Reticulianen leven nog langer. Er komt ook voor hen een versie in 4D”, grapt hij.

Een strip maken is nooit 1 + 1 = 2

Toekomstplannen zijn er overigens wel degelijk. “Ik hoop dat ik me binnenkort eerder striptekenaar dan illustrator mag noemen”, mijmert Devroe. ”Striptekenen blijft zo een van die kinderdromen weet je, zo van die dromen die niet kapot te krijgen zijn. Zoals ik eerder aanstipte, staat er een dikke opvolger te wachten genaamd ‘Painted Desert’. Een van de mogelijkheden is dat het in 4 gelijkaardige deeltjes verschijnt als ‘Hangar 84′. Wat daarna komt, ga ik nog even over mijmeren. M’n ideeënmap moet hier nog ergens liggen. Er zijn zo van die onderwerpen die zo nu en dan in m’n binnenkamer rondtollen. De wereld van het ongrijpbare is onuitputtelijk! Een hangar van de USAF is niet eens groot genoeg! ‘Hangar 84′ kan je zien als de pilootaflevering van een TV–feuilleton à la ‘The Twilight Zone’. Daarnaast zou ik heel graag eens een jeugdstrip willen maken. Er suddert al heel lang een verhaaltje over een verdwenen koe. Le mystère de la Vache disparue. Zo’n verhaaltje in een typische Franse, Waalse sfeer … gesitueerd in het Frankrijk van tijdens de ufo-golf van 1965, haha! Met veel wiegende Citroëns … Maar dan zal ik personeel moeten aanwerven.” (lacht)

17 January 2011, 11:11 admin

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina