Strip Turnhout


Twee feestuitgaven voor 70ste verjaardag van Tom Poes

De oer-'Tom Poes' (copyright Toonder/De Bezige Bij)

Op 16 maart 2011 mag ‘Tom Poes’, de bekende stripreeks van de in 2005 overleden Nederlandse stripauteur Marten Toonder, 70 kaarsjes uitblazen. Uitgeverij De Bezige Bij viert dit jubileum met twee speciale uitgaven waarin de lezer kan kennismaken met de oer-’Tom Poes’ en zijn allereerste avontuur.

De allereerste aflevering van de `Avonturen van Tom Poes’ verscheen op 16 maart 1941 in de Nederlandse krant De Telegraaf. De reeks kende onmiddellijk een groot succes en groeide uit tot een legende. En ook al zijn stripkat Tom Poes en kompaan Bommel al sinds midden de jaren ‘80 op pensioen, de helden van Toonder blijven springlevend door tal van herdrukken die op de markt gegooid worden. Om de 70ste verjaardag van de populaire Nederlandse stripreeks in de kijker te zetten brengt uitgeverij de Bezige Bij in mei 2011 een piezografie (= een Italiaanse term voor een speciale druktechniek) van de eerste Tom Poes-tekening en een herdruk van het allereerste ‘Tom Poes’-avontuur uit.

In de piezografie laat de uitgeverij je kennismaken met de avonturen van de oer-’Tom Poes’, die Marten Toonder tekende nog voor het krantendebuut van de nu zo bekende reeks.  Een aantal van die tekstloze strips werd in Tsjechische en Argentijnse kranten afgedrukt en een van die tekeningen heeft de toenmalige hoofdredacteur van De Telegraaf over de streep getrokken om de strip te plaatsen.  De afbeelding van deze `oer-Tom Poes’ wordt vanaf mei 2011 in een beperkte oplage als piezografie aangeboden.

13 January 2011, 14:20 admin

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina