Strip Turnhout


Arbeid Adelt! opent Strip Turnhout 2011

Arbeid Adelt! speelt op 9 december 2011 het openingsconcert van Strip Turnhout 2011. (Foto Koen Bauters)

De Vlaamse groep Arbeid Adelt! opent op vrijdag 9 december het tweejaarlijkse Strip Turnhout-festival. In de schouwburg van de Warande zal de groep het traditionele stripconcert van het festival verzorgen, daarbij voor elk nummer bijgestaan door een andere striptekenaar. De groep treedt aan in originele bezetting (met Marcel Vanthilt, Luc Van Acker en Jan Vanroelen). Welke tekenaars de groep op het podium zullen bijstaan en de nummers van Arbeid Adelt! live zullen illustreren, wordt later bekendgemaakt.

De vorige stripconcerten van Strip Turnhout, met onder meer Spinvis en Fixkes (met Urbanus als speciale gast), konden op veel bijval van publiek en pers rekenen. De Britse strippublicist Paul Gravett, al een jarenlang trouw bezoeker van alle grote stripfestivals overal ter wereld en zelf organisator van het Londense Comica-festival, liet zich na het concert van Fixkes en Urbanus zelfs ontvallen dat dit de beste combinatie van strips en muziek was die hij ooit had gezien. Elk nummer wordt telkens door een andere tekenaar live op het podium geïllustreerd. Middels een grote projectie achteraan op het podium kan het publiek volgen hoe de tekening tot stand komt terwijl ze gemaakt wordt.

Arbeid Adelt! ontstond na een concert van Siouxsie & The Banshees in het voorjaar van 1981 in de Brusselse Ancienne Belgique. “Dat kunnen wij toch ook?”, zei Marcel Vanthilt. En zo geschiedde, met een hele reeks Belgische new wave-klassiekers tot gevolg: ‘Ik sta scherp’, ‘De dag dat het zonlicht niet meer scheen’, ‘Lekker Westers’, ‘Stroom’ en ‘Disco Death’, een bewerking van ‘Death Disco’ van Public Image Limited. Het eerste optreden van de groep duurde precies zeven minuten (“omdat we niet meer materiaal hadden”) en toeren deden ze vaak in het voorprogramma van TC Matic. Naast het basistrio maakten ook gitarist Willy Willy (The Scabs) en zangeres Dani Klein (later: Vaya Con Dios) een tijd lang deel uit van de groep.

In 2011 onderneemt Arbeid Adelt! een reünietournee. Die werd begin februari in de Ancienne Belgique afgetrapt met een ‘Rewind’-concert. Deze zomer speelt de groep enkele uitgelezen festivals. De reünietournee wordt afgesloten op Strip Turnhout. Daarna hangen Vanthilt, Van Acker (onder eigen naam ook verantwoordelijk voor de waveclassic ‘Zanna’) en Vanroelen hun instrumenten weer voor een tijdje in de wilgen. De losse kaartenverkoop start pas in september. (TH)

15 February 2011, 16:02 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina