Strip Turnhout


Recensie

Robbedoes op avontuur (Jijé)

Vorig jaar werd al een facsimile uitgebracht van de eerste ‘Robbedoes’-avonturen getekend door André Franquin, nu verschijnt ook een heruitgave van de strip zoals hij in de jaren ’40 getekend werd door Jijé (1914-1980), de voorganger van Franquin als tekenaar van de serie. De titel zegt alles, want Robbedoes en zijn vriend Kwabbernoot, tuimelen letterlijk van het ene avontuur in het andere. Jijé verzon zijn verhalen duidelijk terwijl hij aan het tekenen was. Vandaag zou hij er niet meer me weggeraken, maar toen werkte het.

Toch is deze heruitgave niet alleen om redenen van nostalgie interessant, want tekenaars als Franquin, Morris, Peyo, Tillieux en zelfs Hergé hadden niet voor niks veel ontzag voor Jijé. Alsof het niks is laat Jijé zijn personages over zijn pagina’s wemelen met een zelden vertoonde beweeglijkheid. Bovendien trok Jijé zich niks aan van de regels van de pagina-indeling, en experimenteert hij er duchtig op los. Al doende werd een medium uitgevonden. Later zou hij zijn naam definitief vestigen met onder meer ‘Blondie en Blinkie’, ‘Jan Kordaat’ en ‘Jerry Spring’, maar hier liet hij alvast zien wat hij kon. Een beetje meer achtergrondinformatie had van ons gemogen (of mag dat niet bij een facsimile?), maar wij zijn vooral blij dat dit klassiek materiaal weer gewoon in de winkels ligt. (TH)

Jijé
‘Robbedoes op avontuur’, Dupuis/Ballon Media, 128 blz., €35.
**** 

 

2 March 2011, 15:11 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina