Strip Turnhout


Recensie

De Oorlog van Alan 2 (Guibert)

In dit tweede deel is de jonge Alan Ingram Cope in Frankrijk beland om mee te vechten tegen Duitsland. Hij heeft vanuit de Verenigde Staten de oversteek gemaakt en belandt nu in het oorlogsgebied. Opnieuw heeft Emmanuel Guibert op basis van talloze gesprekken met de echte Alan Cope een verhaal gereconstrueerd dat persoonlijkheid koppelt aan oprechtheid. Guibert beschrijft op een indrukwekkende manier de groeiende spanning en angst die zich van de jonge soldaten meester maakt wanneer ze dieper het land intrekken. Het valt op dat er nauwelijks gerept wordt over effectief strijdgewoel. Cope wordt hoegenaamd niet als een held afgebeeld, maar als een gewone jongeman die van de ene dag op de andere plots een soldaat moet zijn. Voor spectaculaire oorlogsbeelden ben je in deze Oorlog van Alan dan ook aan het verkeerde adres. Hier regeert het realisme en de kracht van menselijke verhalen. ‘De Oorlog van Alan’ is duidelijk opgezet als één groot verhaal, waarin elk van de drie albums een afzonderlijk hoofdstuk vormt. In het derde deel rondt Guibert het verhaal van Cope af. Wij lazen de Franse editie al en kunnen dan ook verklappen dat het slotakkoord van een zelfde kwaliteit is als de eerste delen. (MB)

Emmanuel Guibert
‘De Oorlog van Alan 2’, Silvester, 96 blz., €19,95.
*****

2 March 2011, 13:40 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina