Strip Turnhout


Recensie

Burgerlijke schemering (Michiels)

Na een stapeltje cartoonboeken gooit illustrator en cartoonist Steve Michiels het over een heel andere boeg. Vertrekkend vanuit typisch cartooneske humor, vertelt hij in ‘Burgerlijke schemering’ één lang verhaal. Michiels laat in opeenvolgende paginagrote tekeningen voor- én achterkant zien van het Vlaamse burgerlijke leven in al zijn miezerigheid en treurigheid. Maar niet alleen dat, hij speelt ook een doorlopend spel met de conventies van strip en cartoon, inclusief een ‘making of’ achteraan in het boek, als was het een DVD. Eén van de vrouwelijke personages tijdens een vriendinnenavondje: “Soms heb ik het gevoel dat ons leven in scène is gezet.” Een vriendin: “Alsof we meespelen in een stripverhaal?” De eerste vrouw weer: “Nee, alsof we figureren in een artistiek onderzoek.”

En ze heeft gelijk. Want dat doet Michiels ook, een onderzoek voeren naar nieuwe manieren van humor en van vertellen, hij zoekt een eigen manier om dat te doen. Daarmee is ‘Burgerlijke schemering’ wellicht het meest ambitieuze en gedurfde Vlaamse stripproject van het voorbije jaar, al valt dat door de soepele, toegankelijke tekenstijl van Michiels, die moeiteloos in elke krant zou passen, niet meteen op bij wie het boek even openslaat in de winkel. Sommige lezers zullen er wellicht niet meteen weg mee weten, kunnen we ons voorstellen, maar (MG) was helemaal mee, en zelfs in de wolken.

Steve Michiels
‘Burgerlijke schemering’, Uitgeverij Vrijdag, geen paginering, €17,90.
****

2 March 2011, 13:51 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina