Strip Turnhout


Recensie

Fun Home (Bechdel)

Net nadat ze haar ouders per brief verteld heeft dat ze lesbisch is, krijgt de 20-jarige Alison Bechdel aan de universiteit het bericht dat haar vader onder een vrachtwagen is terechtgekomen. Een ongeval, of zelfmoord? Door haar bekentenis, of juist door zijn eigen, geheime voorkeur voor jonge mannen?

In haar graphic novel ‘Fun Home’ geeft Bechdel, in de VS vooral bekend van de krantenstrip ‘Dykes To Watch Out For’, een verbijsterend beeld van hoe het zo ver is kunnen komen. We leren hoe haar ouders, allebei hoogopgeleide cultuurliefhebbers, in haar vaders geboortestadje gaan wonen, waar vader leraar Engels en begrafenisondernemer wordt. Moeder studeert en speelt piano en toneel, en de kinderen worden eerder geduld dan opgevoed.

Zoals elk kind ziet de jonge Alison geen graten in hoe het er bij haar thuis aan toe gaat, maar als auteur moet ze al snel toegeven dat hun oude huis, het Fun Home uit de titel, meer weghad van een “autistische kunstenaarskolonie” dan van een familiewoning. Beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes in elkaar, maar de verlossende conclusie blijft uit.

In de handen van een middelmatig auteur zou dit alles al snel kunnen verzanden in een jeremiade van wat er allemaal is misgegaan in het leven en hoe ouders een kind om zeep kunnen helpen. Als een historica registreert en analyseert Bechdel met een verbazende objectiviteit wat ze vindt in haar bronnen : haar dagboeken, wat haar moeder haar vertelt, krantenknipsels, enzovoort.

En ook in haar tekeningen is geen plaats voor speculatie : met een pen als een scalpel tekent ze haar verhaal, dat precies door de afstandelijkheid adembenemend wordt. (WL)

Alison Bechdel
‘Fun Home’, Xtra, 232 blz., €24,99.
****

2 March 2011, 14:22 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina