Strip Turnhout


Recensie

Skim (Mariko & Jillian Tamaki)

Erg veel titels brengt de Nederlandse stripuitgever Sherpa niet op de markt, maar er zijn weinig uitgeverijen waarvan de kwaliteit van de titels gemiddeld genomen zo hoog is. ‘Verzwelg me’ van Nate Powell bijvoorbeeld is een strip waar we veel over hadden gehoord (veel nominaties en prijzen gekregen in de VS), een titel waarvan we ook na lezing moeten zeggen dat hij aan de erg hoge Sherpa-standaard voldoet.

Maar verrast werden we nog veel meer door het gelijktijdig verschenen ‘Skim’ van de Canadese nichtjes Tamaki. Een strip over opgroeiende tienermeisjes. En opgroeien, dat weet u ondertussen wellicht ook, gaat van ‘au!’. Dat is hier niet anders. Kim, het hoofdpersonage, ligt behoorlijk overhoop met zichzelf. Een zelfmoord op school, en amoureuze gevoelens voor een (vrouwelijke) leerkracht, maken het er allemaal niet makkelijker op. Klinkt misschien niet origineel, maar de uitwerking is dat wel. Een mooi gecomponeerd geheel, met een bijzondere vermelding voor de vertaling. Dat dit boek in Engeland als tienerstrip werd uitgebracht, en hier door een “literaire stripuitgever”, zegt wellicht alles over de universele zeggingskracht van het geheel. (MG)

Mariko & Jillian Tamaki
‘Skim’, Sherpa, 144 blz., €14,95.
****

2 March 2011, 15:04 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina