Strip Turnhout


Recensie

Fred: L’histoire d’un conteur éclectique (Guillaume)

Niet lang voor zijn overlijden zong schrijver Kamiel Vanhole in Stripgids 5 nog de lof van de Franse stripmaker Fred en zijn bekendste creatie, ‘Philémon’. Vanhole was helemaal in de ban van de magische wereld die Fred in die strip opriep. “Dit is de wereld van vóór we konden schrijven, toen een letter nog geen teken was, maar een tekening”, schreef hij. “Op deze archipel van lettereilandjes spelen zich de avonturen van Philémon af, in dat droomachtige grensgebied waar vorm en betekenis over elkaar heen buitelen. “

Op dit moment herontdekt ook Frankrijk ‘Philémon’, want uitgeverij Dargaud brengt een mooie integrale van de strip op de markt. Om één en ander kracht bij te zetten verschijnt ook dit rijk geïllustreerde interviewboek met Fred, waarin Fred uitgebreid ingaat op zijn werk, zijn carrière en zijn manier van werken. Een zeer uitgebreid spectrum aan vrienden en collega’s passeert de revue, van Jacques Dutronc over Enki Bilal tot René Goscinny.

De biografie op de binnenflap van de interviewster, Marie-Ange Guillaume, intrigeert ook. Haar nieuwe boek heeft blijkbaar als titel ‘Tout le cimetière en parle’. Op basis van de titel zou ik het blind durven kopen. (TH)

Marie-Ange Guillaume
‘Fred: L’histoire d’un conteur éclectique’, Dargaud, 224 blz., €29. (Franstalig)
****

28 June 2011, 16:33 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina