Strip Turnhout


Recensie

Château de sable (Peeters & Oscar Lévy)

De Zwitserse stripmaker Frederik Peeters (u vond een uitvoerig gesprek met hem in Stripgids 23), houdt van verandering. Zijn vorig jaar in het Nederlands vertaalde ‘Blauwe pillen’ deed het goed in de eindejaarslijstjes, en wat ons betreft zou ook zijn ‘Château de sable’ gerust een vertaling mogen krijgen. Maar het zijn wel twee strips die hoegenaamd niks met mekaar te maken hebben.

Op scenario van Pierre Oscar Lévy, de cineast die als alles goed gaat binnen afzienbare tijd de verfilming van ‘Blauwe pillen’ mag regisseren, presenteert Peeters hier een vrij ontregeld én ontregelend verhaal. Wat begint als een schijnbaar vrolijk dagje naar het strand, ontaardt voor de personages in dit boek in een hallucinante nachtmerrie. ‘Château de sable’ is sciencefiction van de soort zoals we ze graag hebben: een in wezen gewoon en rechtlijnig verhaal, waarin één klein detail gewijzigd is. En net daardoor ontspoort het verhaal volledig. Wat dat klein detail hier dan precies is, laten we nog in het midden. We zouden teveel verklappen. Al kunnen we u wel vertellen dat het op een heel vreemde manier uit de hand loopt. (TH)

Frederik Peeters & Pierre Oscar Lévy
‘Château de sable’, Atrabile, 104 blz., €17. (Franstalig)
****

28 June 2011, 16:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina