Strip Turnhout


Recensie

Oude Tijden 1: Geen kus voor de koning (Sfar)

In ‘Oude Tijden’ pakt Joann Sfar de fantastische middeleeuwen aan op zijn geheel eigen manier. De absurde humor van ‘Donjon’ is ver weg en resoluut vervangen door de diepgaande beschouwingen zoals we die uit veel van zijn andere werk kennen. Leerling-tovenaar Nadine wijst als ambitieuze jonkvrouw de hoofse gevoelens van haar medeleerling Caspian af. Zij verwacht meer van het leven en gaat op zoek naar de echte, passionele liefde. Caspian volgt haar als een beschermengel. De vele kleurrijke personages die hun pad kruisen dragen allemaal bij tot de uitvoerige discussies over de hoofsheid en de liefde.

Sfar wil met dit eerste deel enkel een introductie geven, maar hij slaagt er onvoldoende in om duidelijk te maken waar het in ‘Oude Tijden’ eigenlijk om draait. Waar zijn andere reeks ‘De Kat van de Rabbijn’ dan nog de relativerende humor heeft, blijft het in ‘Oude Tijden’ toch allemaal wat al te droog en ernstig. Daardoor kunnen we ‘Oude Tijden’ vooralsnog niet als een Sfar grand cru beschouwen. Het tekenwerk blinkt bij Sfar zoals steeds uit in een extravagante uitbundigheid. Wij hadden alleszins meer verwacht van ‘Oude Tijden’ dan deze zwaarwichtige literaire oefening. (MB)

Joann Sfar
‘Oude Tijden 1: Geen kus voor de koning’, Oog & Blik/De Bezige Bij,   144 blz., €24,90.
**

24 June 2011, 14:58 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina