Strip Turnhout


Recensie

Ondergronds (Mannaert & De Jaeger)

De Brusselse tekenaar Wauter Mannaert (die zich voor dit album laat bijstaan door scenarist Pierre De Jaeger) kan tekenen. Zijn tekenstijl in ‘Ondergronds’ ligt helemaal in het verlengde van wat er de voorbije jaren aan fraais uit Frankrijk komt, maar hij lijkt, zeker voor wie de blog Geslepen potloden in de gaten houdt, ook andere stijlen aan te kunnen.  ‘Ondergronds’ is een strip die aansluit bij de klassieke avonturenstrip op de manier waarop ‘Isaac de Piraat’ van Christophe Blain een verlengstuk breidde aan het universum van pakweg ‘Roodbaard’. Met Blain zijn we ook meteen bij de meest voor de hand liggende grafische referentie van dit boek aanbeland.

Het scenario van ‘Ondergronds’, dat zich in het Amerika van de jaren ’30 afspeelt, staat niet helemaal op punt. De teugels hadden gerust wat strakker gehouden mogen worden. Ook de redactie van de uitgeverij op het boek laat te wensen over. Een zin als ‘vertel me nu is wat je hier allemaal uitspookte’ staat er écht. Is. Al doet dat natuurlijk niets af aan de kwaliteiten van Mannaert als tekenaar, die meer dan zomaar een “veelbelovend debuut” aflevert. (ZS)

Wauter Mannaert & Pierre De Jaeger
‘Ondergronds’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 104 blz., €19,90.
***

28 June 2011, 16:30 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina