Strip Turnhout


Recensie

Opkomst en ondergang van Fokke & Sukke, deel 1: Prelude (van Tol)

De Nederlandse boekenweek stond dit jaar helemaal in het teken van het geschreven leven, met een massale aandacht voor bio- en autobiografieën tot gevolg. Uitgeverij Catullus gebruikte al dat mediagewoel om een eerste deel te lanceren van Jean-Marc van Tol’s getekende herinneringen aan het ontstaan en de geschiedenis van de twee populairste eenden van Nederland, Fokke en Sukke.

In dit boekje wordt verteld wat er zo allemaal vooraf ging aan de grote doorbraak. De mislukkingen, de halfgeslaagde probeersels, de afwijzingen, de schouderklopjes… Het is een verhaal van twijfelen en doorzetten, van afknappers en onverwachte meevallers. Van Tol relativeert daarmee het grote succesverhaal dat hij met zijn kompanen John Reid en Bastiaan Geleijnse geschreven heeft – het blijkt allemaal aan een zijden draadje gehangen te hebben. Tegelijk is dit erg prettig weglezende boekje, dat ook fragmenten uit jeugdwerk van Van Tol bevat, één groot pleidooi van volharding. Een bewijs van talent én zelfrelativering. (MS)

Jean-Marc van Tol
‘Opkomst en ondergang van Fokke & Sukke, deel 1: Prelude’, Catullus, geen paginering, €11,95.
***

24 June 2011, 14:55 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina