Strip Turnhout


Recensie

Lijst 66: 1. Illinois (Stalner)

De nieuwe Antwerpse uitgeverij Medusa, geliëerd aan de Berchemse stripspeciaalzaak Alex, kiest in haar eerste aanbod resoluut voor het degelijke realistische tekenwerk. Daarbij wordt vooral op de Frans-Belgische stripmarkt gerecruteerd, en krijgen titels een vertaling die de voorbije jaren door de mazen van het net waren geglipt. Het verbluffend getekende sciencefictionepos ‘De vierde kracht’ van Juan Gimenez, de wat goedkoop ogende fantasy van ‘De helse meute’ van Thirault & Hojgaard of het moeilijk in een vakje te stoppen ‘Kaap Hoorn’ van Christian Perrissin en Enea Riboldi.

De bekendste reeks die bij Medusa onderdak vond is evenwel ‘Victor Sackville’, die jarenlang ook in het Nederlands bij Le Lombard verscheen en nog uit de tijd van het weekblad Kuifje stamt. Een spionagestrip die zich in het Europa van bijna een eeuw geleden afspeelt. Dit keer speelt alles zich – Agatha Christie nog aan toe – aan boord van een door Frankrijk denderde trein af.

Zelf waren wij vooral benieuwd naar ‘Lijst 66’ van Éric Stalner, een spionagethriller die zich in het Amerika van de jaren ’60 afspeelt. Helemaal overtuigd zijn we na het eerste album uit de reeks, ‘Illinois’, nog niet, maar Stalner krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel. Al moet gezegd dat hij toch wel erg veel clichés van het genre op mekaar stapelt. Benieuwd of hij hier in de volgende delen mee weg zal komen. (MG)

Éric Stalner
‘Lijst 66: 1. Illinois’, Medusa, 48 blz., €16,95.
***

Carin, Borile & Rivière
‘Victor Sackville 21: Verdwijning op de blauwe trein’, Medusa, 48 blz., €7,95.
***

30 June 2011, 14:28 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina