De Stripvalies van Erik de Graaf

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Stripvalies van Erik de Graaf

Heel de zomervakantie, twee maanden lang, geven Vlaamse en Nederlandse stripauteurs u hun zomerse stripleestip mee. Vandaag de striptip van Erik de Graaf.

Ik wil graag een boek onder de aandacht brengen dat hier in de Lage Landen misschien wat minder bekend is (bij mijn weten niet vertaald), nl: ‘American Widow’ van Alissa Torres en Sungyoon Choi, in 2008 uitgegeven door Villard NY.

Ik vind dat het boek een vertaling en dus aandacht echt verdient. Het vertelt het waar gebeurde verhaal van Eddie en Alissa Torres rond de aanslagen van 9/11. We kennen wel strips die over deze wereldschokkende gebeurtenis gaan, maar dan vooral over de complotten etc… Dit is echter een dramatisch persoonlijk verhaal van Alissa Torres zelf, en persoonlijke verhalen, daar hou ik erg van. Haar man Eddie is op 10 september 2011 begonnen aan zijn droombaan, broker bij Cantor Fitzgerald, in de Northtower van het WTC in New York. De volgende dag -11 september- kust hij zijn vrouw gedag en gaat naar zijn werk. Alissa is op dat moment 1 à 2 maanden zwanger. Wat daarna gebeurt weten we allemaal. De aanslagen op het WTC maken van Alissa een ‘Terror-widow’. Ze hoort al vrij snel dat Eddie het drama niet heeft overleefd. Haar leven staat totaal op zijn kop en wat volgt is een tocht vol verdriet langs hulpverlenende instanties, bureaucratie, patriottisme en mensen die haar willen helpen en troosten. De tocht eindigt uiteindelijk met haar moederschap en aan het eind van het boek krabbelt Alissa langzaam weer op.

Het is een gevoelig geschreven, persoonlijk verhaal over een gebeurtenis die de wereld veranderde, maar ook het leven van ontzettend veel mensen. De tekening zijn van de jonge talentvolle Sungyoon Choi, het is haar eerste boek en ondanks dat sommig tekenwerk nog wat onzeker oogt is het helder en ook gedetailleerd. Kortom een aanrader!

De Nederlandse stripauteur Erik de Graaf (1961) maakte in 2003 zijn debuut met het autobiografische ‘Verbleekte herinneringen’. Er volgden nog twee albums ‘Gekleurd geheugen’ en ‘Gevonden geheugen’. Deze drie albums werden gebundeld in ‘Verzamelde herinneringen’, dat ook vertaald werd in het Frans. De stripauteur brak helemaal door met zijn graphic novel ‘Scherven’, dat ook in het Frans en het Spaans wordt uitgegeven.  Erik de Graaf werkt momenteel aan het vervolg van ‘Scherven’.

Nog meer tips voor uw stripvalies vindt u hier.